Βγαίνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 στα τέλη Αυγούστου με μέσα Σεπτεμβρίου.

Ραβασάκια ΕΝΦΙΑ ετοιμάζεται να στείλει το προσεχές διάστημα η ΑΑΔΕ σε περισσότερους από 6,3 εκατομμύρια φορολογουμένους.

Τα εκκαθαριστικά θα εξοφληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.Μέχρι τότε οι φορο0λογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων και να διορθώσουν τυχόν λάθη που μπορούν να τους κοστίσουν άδικες επιβαρύνσεις.

Διορθωτικές δηλώσεις πρέπει να υποβάλλουν όσοι διαπιστώσουν λάθη προηγούμενων ετών και να εξαλείψουν τις άδικες επιβαρύνσεις στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που αναμένεται να εκδοθούν προσεχώς.

Η υποβολή διορθωτικών Ε9 γίνεται μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγο» που βρίσκεται στο λογαριασμό στο taxisnet.

Μετά την υποβολή δήλωσης για μείωση ΕΝΦΙΑ για ένα ή περισσότερα έτη από 2014-2020, εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ μόνο για κάθε έτος το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.

Αν προκύψει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος καλείται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο taxisnet, ή μέσω mail και courier, όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγω υποβολής της διορθωτικής δήλωσης προκείμενου να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης

.Με ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα, οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωση 60% επί του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.

Παραλείψεις στη συμπλήρωση στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα

Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9.Σε κάθε τέτοια περίπτωση κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή, καθώς θα θεωρηθεί αυτόματα ότι το ακίνητο ανήκει στον δηλούντα κατά πλήρη κυριότητα.

Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας

Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.

Για να αποτραπεί μια τέτοια άδικη υπερχρέωση, θα πρέπει ο φορολογούμενος να ελέγξει ένα έχει παραλείψει εντελώς να αναγράψει το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή εάν έχει αναγράψει λάθος ποσοστό στη δήλωση Ε9.

Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κυρίων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

Συνηθέστερο λάθος που διαπράττουν οι φορολογούμενοι είναι η καταχώρηση βοηθητι΄κων χώρων ως κύριων.

Στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι μειωμένος κατά 90% σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.

 

Πηγή:dikaiologitika.gr