Εύβοια: Ο δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού καταγγέλλει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο μόνο βουνό που δεν κάηκε
Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Ιστιαίας–Αιδηψού Γιάννη Κοντζιά, προκαλεί η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αδειοδοτήσει τη λειτουργία Αιολικού Πάρκου στο όρος Τελέθριο στη βόρεια Εύβοια. Πρόκειται για το μοναδικό βουνό που διασώθηκε στην περιοχή, από την πύρινη λαίλαπα του περασμένου Αυγούστου.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, το Αιολικό Πάρκο, θ’ αποτελείται από 13 ανεμογεννήτριες, διαμέτρου πτερωτής 71 μ., συνολικής ισχύος 29,9 MW.
«Η απόφαση της ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Τελέθριο είναι ακραία προκλητική. Η βιασύνη προδίδει. Είναι μια απαράδεκτη απόφαση που «βιάζει» το μοναδικό βουνό που καταφέραμε να διασώσουμε με πολύ αγώνα και ιδρώτα. Πρόκειται για ένα βουνό με μοναδικά δρυοδάση και τις ανεμογεννήτριες να είναι ορατές από παντού. Ιστιαία και Αιδηψό, Ευβοϊκό και Αιγαίο», λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Ιστιαίας–Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς, δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος στην εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Πάρκου στην περιοχή.
«Αν και η τοπική κοινωνία, όπως εκφράστηκε με απόφαση του Δ.Σ. Ιστιαίας–Αιδηψού το 2020 είναι αντίθετη, παρ΄ όλα αυτά δεν εισακούστηκε. Δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ, είμαστε κατά της ανεξέλεγκτης χωροθέτησης. Η βιασύνη προδίδει, η ανασυγκρότηση δεν περνάει μέσα από ανεμογεννήτριες» τονίζει ο κ. Κοντζιάς, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις κατά της απόφασης της ΡΑΕ. «Ο αγώνας θα είναι καθολικός και θα γίνει χωρίς εκπτώσεις μέχρι τέλους. Δεν θα λείπει κανείς και από αυτό το μέτωπο. Συντονιζόμαστε και ξεκινάμε» λέει.
Το Τελέθριο έχει υψόμετρο 970 μέτρα και είναι ενταγμένο στο δίκτυο «Natura 2000». Στις πλαγιές του υπάρχουν πυκνόφυτα δάση -με μεγάλη ποικιλία δέντρων- ρεματιές, φαράγγια και μικροί καταρράκτες. Το Τελέθριο είναι ένα από τα χαμηλά βουνά, που μαζί με λοφώδεις και ομαλές περιοχές συναποτελούν το γενικό ανάγλυφο της Βόρειας Εύβοιας. Ο Θεόφραστος στην «Ιστορία Φυτών» (4ος αιώνας πΧ), ονομάζει το Τελέθριο «Τελέθριον Σύσκιον». Στους πρόποδες του βουνού, βρίσκεται χτισμένη η φημισμένη λουτρόπολη Λουτρά Αιδηψού.
Πηγή: protothema.gr