«Και πάλι καλά να λέμε», θα σκέφτηκε ο μάνατζερ του συγκροτήματος

Το 1963, οι Beatles είχαν ξεκινήσει το σύντομο αλλά διαχρονικό ταξίδι τους, ωστόσο ακόμα δεν είχε ξεκινήσει η «Beatlemania», η οποία τους έκανε να αποφασίσουν να μην εμφανιστούν ποτέ live από το 1966 μέχρι και το 1970 που διαλύθηκαν (με εξαίρεση την εμφάνιση στην ταράτσα). Η φήμη τους όμως είχε ήδη φτάσει στα ανάκτορα και η βασιλομήτωρ θέλησε να τους δει από κοντά.
Στις 4 Νοεμβρίου του 1963, εμφανίστηκαν στο Royal Variety Show στο θέατρο Prince of Wales του Λονδίνου. Στο κοινό βρισκόταν εκτός από τη μητέρα της βασίλισσας και η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Ο John Lennon ήταν έτοιμος να τραγουδήσει το τολμηρό για την εποχή «Twist & Shout», αλλά είχε αποφασίσει από πριν να κάνει κάτι πιο τολμηρό. Πλησίασε το μικρόφωνο και νευρικά είπε «Το κοινό στις πιο φθηνές θέσεις να χτυπήσει παλαμάκια. Οι υπόλοιποι απλά κουδουνίστε τα χρυσαφικά σας».

Ίσως, για ένα δευτερόλεπτο η βασιλομήτωρ Ελισάβετ να ξαφνιάστηκε (στην κεντρική φωτογραφία φαίνεται να κοιτάει τον Lennon) αλλά κανείς δεν μπορούσε να τα βάλει με τους Beatles εκείνη την εποχή. Και να ήθελε. Οπότε πήρε το αστείο αρκετά καλά. Κι όπως αποδείχθηκε αργότερα, ο Lennon το είχε στο μυαλό του από τη στιγμή που «κλείστηκε» η συναυλία.

Ο δισκογραφικός παραγωγός Geoff Emerick, ανέφερε στο βιβλίο του «Here, There and Everywhere», ότι ο Lennon μόλις είχε μάθει για τη συναυλία και ενώ προσπαθούσε να ρυθμίσει το μικρόφωνο του, τον άκουσε να λέει κάτι ένα αστείο για κουδούνισμα χρυσαφικών. Ο Paul McCartney μόλις το άκουσε του φώναξε «Σε προκαλώ». Τα υπόλοιπα είχαν πάρει ήδη τον δρόμο τους.

Τότε ο Lennon ήταν 23 ετών και ο McCartney 21. Δεν ήταν ακριβώς παιδιά αλλά αρκετά νέοι για να έχουν άγνοια κινδύνου. Η επιτυχία συνέβαλε λίγο περισσότερο στο τελευταίο και ο Lennon, τόλμησε να αστειευτεί με κάτι που δύσκολα αστειεύεσαι στη Βρετανία: το στέμμα.

Μάλιστα είχε προηγηθεί κι άλλο ένα αστείο από τον Lennon. Εκείνο που έκανε στο μάνατζερ του συγκροτήματος Brian Epstein πριν ανέβει στη σκηνή. Του έλεγε λοιπόν ότι το αστείο θα το έλεγε κάπως αλλιώς. Πριν ακριβώς από το «χρυσαφικά» θα πρόσθετε τη λέξη «γαμ*****». Τον Epstein τον έπιασε κρύος ιδρώτας. Αλλά ο Lennon τελικά έκανε το αστείο, αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πάντως, αν κάποιος από τους Beatles ήταν εκείνος που δεν τα πήγαινε καλά με το στέμμα, αυτός ήταν ο Lennon. To 1965, κάθε μέλος του συγκροτήματος τιμήθηκε με το μετάλλιο του τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, σε μια τελετή που οι Beatles πήραν ως ένα ακόμα παιχνίδι. Ακόμα περισσότερο ο Lennon. Που τέσσερα χρόνια μετά το επέστρεψε, αποδεικνύοντας πως όσο μεγάλωνε δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να τα βάλει με όσους είχαν εξουσία.

 

 

 

Πηγήe-daily.gr