Κίνηση Πολιτών προτείνει την ίδρυση Μουσείου Πόλης στην Κατερίνη
Η Κατερίνη (δημοτικές αρχές και κοινωνία των πολιτών) δεν ευτύχησε ή δεν επέλεξε να αποκτήσει ένα μουσείο που να αφορά την τοπική ιστορία και το πολιτισμικό της μωσαϊκό. Το κενό καλύφθηκε μερικώς από την ίδρυση και λειτουργία του τοπικού παραρτήματος των Γενικών Αρχείων του Κράτους, μια δημόσια υπηρεσία που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας.
Στον αντίποδα της έλλειψης θεσμοθετημένων φορέων η πόλη διαθέτει ένα αρκετά πλούσιο δυναμικό πολιτιστικών φορέων κυρίως εθνοτοπικού προσανατολισμού (Σύνδεσμος Θρακών, Σύλλογος Λειβαδιωτών, Ποντιακοί σύλλογοι, Σύλλογος Μικρασιατών, Σύλλογος Αγιοδημητρινών κλπ.) με προεξάρχουσα την Εστία Πιερίδων Μουσών, έναν πολιτιστικό σύλλογο που ασχολείται με την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό (διαθέτει ποικίλα τμήματα λαογραφικού ή καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, διοργανώνει φεστιβάλ, συνέδρια, ημερίδες, εκδόσεις, εκθέσεις κλπ). Πέραν αυτών υπάρχει μια δραστήρια Κινηματογραφική Λέσχη, δύο ή τρείς θεατρικές ομάδες μία εκ των οποίων (Θέατρο Πήγασος) εντάσσει στις καλλιτεχνικές της παραγωγές και θέματα από την τοπική ιστορία και τέλος ο Οργανισμός του Φεστιβάλ Ολύμπου που χρόνια τώρα γεμίζει με εκδηλώσεις πολιτισμού τα καλοκαίρια της Πιερίας.
Η ιστορία της πόλης ανήκει κυρίως στην εποχή της νεωτερικότητας. Δεν υπάρχουν ίχνη προγενέστερης ζωής, κλασικές ή βυζαντινές αρχαιότητες, ενώ διατηρούνται ελάχιστα μνημεία του οθωμανικού παρελθόντος και ακόμη πιο ελάχιστα μνημεία της αστικής ιστορίας της πόλης από την απελευθέρωση και μέχρι την δεκαετία του 1940 (Αστική Σχολή Αικατερίνης, το κτήριο του 5ου Γυμνασίου, το αρχοντικό Τσαλόπουλου). Υπάρχουν όμως, οι άνθρωποι, η ιστορική τους μνήμη, τα διάφορα τεκμήρια της ζωής τους (αντικείμενα καθημερινής χρήσης, φωτογραφίες, έγγραφα, προφορικές μαρτυρίες, κ.ά), τα επιτεύγματα του βίου τους, οι επαγγελματικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές, λογοτεχνικές, εικαστικές ή άλλες προσπάθειές τους.
Η σύγκριση με τις άλλες επαρχιακές πόλεις/πρωτεύουσες όλων των νομών της Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης είναι το λιγότερο απογοητευτική για την περίπτωση της πόλης μας. Πολίτες της Κατερίνης, οδηγούμενοι από την ανάγκη ίδρυσης ενός μουσείου προσανατολισμένου στη συλλογή, ερμηνεία και παρουσίαση των υλικών και άυλων τεκμηρίων της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης, δηλαδή των ανθρώπων της, στις 15.11.2021 καταθέσαμε πρόταση την οποία συνυπογράφουν 115 συμπολίτες μας, με αποδέκτη τη δημοτική αρχή, για την ίδρυση ενός Μουσείου Πόλης της Κατερίνης. Η πρόταση και οι εκπρόσωποι της Κίνησης, συνάντησαν τη θετική στάση του Δημάρχου και του Προέδρου του ΟΠΠΑΠ εγκαινιάζοντας μια περίοδο συναντήσεων με σκοπό το σχεδιασμό για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Με την παρούσα ανακοίνωση θέλουμε να ενημερώσουμε όλους όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της, για το σκοπό της Κίνησης και τις ενέργειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Η πορεία προς την υλοποίηση της πρότασης για ένα Μουσείο στην πόλη της Κατερίνης εξαρτάται από την επιθυμία των ανθρώπων της και τη συμμετοχή τους σε κάθε φάση της πορείας για την επίτευξη του στόχου.
Κίνηση Πολιτών για ένα Μουσείο Πόλης στην Κατερίνη