Το αλάτι που ρίχνουν οι Αρχές στους παγωμένους δρόμους είναι σωτήριο, αλλά ταυτόχρονα είναι και καταστροφικό για το αυτοκίνητό μας.

Για να αντιμετωπιστεί ο πάγος και να κινούμαστε με ασφάλεια, οι Αρχές ρίχνουν αλάτι, άμμο και διάφορα άλλα χημικά στους δρόμους. Η “ελευθερία” κίνησης που μας χαρίζει όμως το αλάτι, έχει αντίκτυπο στα μεταλλικά, και όχι μόνο, μέρη του αυτοκινήτου μας.

Για αυτό τον λόγο, λίγες μέρες μετά την κακοκαιρία και αφού αρχίσουν να στεγνώνουν οι δρόμοι, πρέπει να πλύνουμε καλά το αυτοκίνητό μας για να αποφύγουμε την διάβρωση (σκουριά). Σε περίπτωση που οι χιονοπτώσεις και οι ρίψεις αλατιού συνεχιστούν για μέρες, πλένουμε μια φορά την εβδομάδα.
Πρώτα απ’ όλα ρίχνουμε άφθονο νερό σε όλο το αυτοκίνητο, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στους τροχούς, τους θόλους, τις χειρολαβές, τους αρμούς και όλα τα χαμηλά σημεία (μαρσπιέ κ.α.). Εάν μπορούμε, ρίχνουμε αρκετό νερό από κάτω στο πάτωμα του αυτοκινήτου και σε όλο το σύστημα της εξάτμισης.

Αμέσως μετά φτιάχνουμε πλούσια σαπουνάδα με ειδικό σαμπουάν αυτοκινήτου και καθαρίζουμε σχολαστικά, ειδικά στα σημεία που προαναφέραμε. Ξεβγάζουμε το αυτοκίνητο με καθαρό νερό και στεγνώνουμε όλες τις επιφάνειές του καλά. Καλό θα είναι να βάλουμε και κάποιο ειδικό καθαριστικό στα πλαστικά τμήματα, για ακόμα μεγαλύτερη προστασία.
Μετά θα πρέπει να καθαρίσετε τα πατάκια και την μοκέτα από το αλάτι και τα συνθετικά του μίγματός του. Φτιάχνουμε ένα μίγμα με χλιαρό νερό και ξύδι, και ψεκάζουμε ελαφρώς τα πατάκια και τα σημεία της μοκέτας που λερώσαμε. Με μια βούρτσα καθαρίζουμε τα σημεία και με μια στεγνή πετσέτα παίρνουμε την υγρασία και τα κατάλοιπα από το αλάτι. Σε αυτό το σημείο μπορεί να μας βοηθήσει και μια δυνατή ηλεκτρική σκούπα.

 

Πηγή: carandmotor.gr