Φυλακίστηκε και το όνομά της βρίσκεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων φοροφυγάδων της σύγχρονης ιστορίας.

H Λεόνα Χέλμσλι, η Queen of Mean, η Βασίλισσα της Κακίας, η Βασίλισσα των Ξενοδοχείων. Η γυναίκα με την πολυτάραχη ζωή, τη φοροφυγή που την οδήγησε στη φυλακή.

Γίνεται γνωστή σε ηλικία 52 χρόνων, όταν παντρεύτηκε τον πάμπλουτο κτηματομεσίτη Χάρι Χέλμσλι. Έναν παντοδύναμο επενδυτή με τεράστια περιουσία, ακίνητα μυθικής αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα τους το Empire State Building.

Οι δύο τους ερωτεύονται παράφορα, εκείνος παίρνει γρήγορα διαζύγιο μετά από 33 χρόνια γάμου και αποφασίζει να ζήσει με τη Λεόνα για πάντα. Τα πρώτα χρόνια εκείνη απολαμβάνει μια χλιδάτη ζωή.

Το 1980 αρχίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα με παρότρυνση του συζύγου της και γίνεται πρόεδρος της αλυσίδας ξενοδοχείων Χέλμσλι, η οποία περιλαμβάνει στο σύνολο της 30 μονάδες. Από τις πρώτες μέρες του νέου της ρόλου αρχίζει να παρουσιάζει τον αδίστακτο χαρακτήρα της. Συμπεριφέρεται με αγένεια στους εργαζόμενους, να τους ελέγχει και να κάνει εύκολα απολύσεις. Παράλληλα γίνεται το πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας των ξενοδοχείων, με το σλόγκαν «Το μόνο παλάτι στον κόσμο που η Βασίλισσα στέκεται προσοχή» αυξάνοντας τις κρατήσεις από το 25% στο 70%.

 

Η «Βασίλισσα» άρχισε να χάνει τη λάμψη της το 1986
Τότε κατηγορήθηκε για άρνηση της να πληρώσει τους φόρους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όταν αγόρασε κοσμήματα εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων στο αποκλειστικό κατάστημα της Van Cleef & Arpels στο Μανχάταν. Δύο υψηλά ιστάμενα στελέχη της εταιρείας κατηγορήθηκαν έπειτα για τη δημιουργία ενός συστήματος το οποίο επέτρεπε στους Αμερικανούς πολίτες άλλων περιοχών να ψωνίζουν με «μαύρα» χρήματα.

Σύμφωνα με τα αρχεία της υπόθεσης, η Χέλσμλι πραγματοποίησε δέκα τέτοιες αγορές – δύο εκ των οποίων είχαν συνολικό κόστος 485.000 δολαρίων. Οι δικηγόροι της, φυσικά, υποστήριξαν πως δε γνώριζε τίποτα. Το 1990, όμως, ο δικαστής Τζον Μπράντλι, ανακάλυψε πως το 1985 «συμμετείχε ενεργά σε μία πλεκτάνη φοροδιαφυγής στη Νέα Υόρκη». Οι εργαζόμενοι της Van Cleef δήλωσαν ένοχοι, αλλά στη Λεόνα δεν απήγγειλε κατηγορίες το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τα πρώτα χρόνια, οι 3 γάμοι, η υπεροψία και η χλιδάτη ζωή
Γεννήθηκε με το όνομα Λεόνα Μίντι Ρόζενταλ στη Νέα Υόρκη, τον Ιούλιο του 1920. Τελείωσε το σχολείο και άρχισε να συστήνεται ως Λεόνα Ρόμπερτς. Παντρεύτηκε τρεις φορές, συνολικά – πρώτα με το δικηγόρο Λίο Πάνζιρερ, με τον οποίο χώρισε το 1952, με τον υπάλληλο των γονιών της, Τζο Λούμπιν, από τον οποίο πήρε διαζύγιο το ’60 και, τέλος, με το Χάρι Χέλμσλι.

Στη δεκαετία του ’60 ξεχώριζε στο χώρο των κτηματομεσιτικών, καθώς κατάφερνε να πουλά πολυτελείς κατοικίες σε εξωφρενικά υψηλές τιμές.

Μάλιστα ο σύζυγός της μαθαίνοντας για την καριέρα της και είπε σε ένα στέλεχος της επιχείρησης «όποια κι αν είναι, φέρε την εδώ».

Μετά από μερικές εβδομάδες γνωριμίας της πρότεινε τη θέση της Διευθύντριας Πωλήσεων σε μία θυγατρική της Helmsley. Λιγότερο από τρία χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 1972, έγινε ο γάμος τους – άργησαν, καθώς περίμεναν να εκδοθεί το διαζύγιό του από την Ιβ Χέλμσλι.

Μετά το γάμο της, η Λεόνα ξεκίνησε την ανακαίνιση του τεράστιου σπιτιού τους κάνοντας χλιδάτη ζωή με λαμπερά πάρτι σαμπάνια, χαβιάρι, ενώ εκείνη έδινε ρεσιτάλ χορού και έκανε είσοδο σαν σταρ του σινεμά.

Οι κατηγορίες ήρθε η φυλάκιση
Το 1988, η οικογένεια κατηγορείται για φοροδιαφυγή 4 εκατομμυρίων δολαρίων, αγοράζοντας με έξοδα της εταιρείας προϊόντα για προσωπική χρήση – ανάμεσα στα παράνομα αποκτήματά τους βρισκόταν και μία Ιακωβιανή έπαυλη 28 υπνοδωματίων στο Λονγκ Άιλαντ, μία ανακαίνιση με μαρμάρινη πίστα χορού πάνω από την πισίνα αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, ένα ασημένιο ρολόι αξίας 45 χιλιάδων δολαρίων, ένα μαονένιο τραπέζι 210 χιλιάδων, ραδιοφωνικό σύστημα αξίας 130 χιλιάδων και μία σειρά έργων τέχνης που κόστισε μισό εκατομμύριο.

Ο Χέλμσλι παθαίνει άνοια και δεν μπορεί να παραστεί στη δίκη. Εκείνη δικάζεται σε μια δίκη που την παρακολουθεί με έντονο ενδαιφέρον ο αμερικανικός λαός. Πολλοί ήταν οι μάρτυρες εναντίον της ανάμεσα τους και η πρώην οικιακή βοηθός που δηλώνει ότι συχνά την άκουγε να λέει «Μόνο τα ανθρωπάκις πληρώνουν φόρους». Η δίκη διαρκεί 2 μήνες, καταδικάζεται σε 4 χρόνια κάθειρξη, πρόστιμο 7,1 εκατομμυρίων δολαρίων για φορδιαφυγή και 1,7 εκατ. πληρώνει στην πολιτεία και τις Αρχές.

Μπαίνει φυλακή από το 1992 και αφήνεται ελεύθερη στους 18 μήνες με την υποχρέωση να συμπληρώσει 750 ώρες εργασίας.

 

Μετά την αποφυλάκιση και η φιλανθρωπία
Με βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο, ήταν αδύνατο να παραμείνει πρόεδρος, μέτοχος ή συνέταιρος σε κανένα παράρτημα του ξενοδοχειακού ομίλου και στράφηκε στη φιλανθρωπία.

Μαζί με το σύζυγό της, δώρισαν 10 εκατομμύρια δολάρια στην οικοδόμηση ενός νοσοκομείου στο Γκρίνουιτς, ενώ το 1993 αγόρασε χίλια χριστουγεννιάτικα δώρα σε άπορα παιδιά.

Τρία χρόνια μετά, το δικαστήριο της Νέας Υόρκης της όρισε να αποζημιώσει με ενάμισι εκατομμύριο δολάρια τον πρώην Οικονομικό Διευθυντή του Ομίλου, ο οποίος απολύθηκε έπειτα από δική της εντολή ενώ βρισκόταν στη φυλακή. Το Μάιο εκείνης της χρονιάς, οι δύο στενότεροι συνεργάτες του Χάρι Χέλμσλι έκαναν μήνυση στο ζευγάρι, κατηγορώντας τη Λεόνα για κατάχρηση εταιρικού κεφαλαίου εκατομμυρίων. Εκείνη αρνήθηκε τα πάντα.

 

Η υπόθεση έκλεισε με διακανονισμό το 1997, με τον οποίο οι δύο άνδρες αγόρασαν τη Helmsley – Spear.

Το 2001, επέστρεψε στη διαστική αίθουσα. Αυτήν τη φορά, ένας υπάλληλος την κατήγγειλε για παράνομη και άδικη απόλυση εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Δύο χρόνια μετά, ένας ακόμη τη μήνυσε και έλαβε από εκείνη 544 χιλιάδες δολάρια, κατηγορώντας την για τον ίδιο λόγο: Απόλυση εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του.

Το τέλος
Η Λεόνα Χέλμσλι έφυγε από τη ζωή στις 20 Αυγούστου 2007, με τη χειρότερη φήμη για το όνομα της. Προικοθήρας, άπληστη και αδίστακτη.

 

Πηγή: in.gr