Σαν σήμερα το 1905 γεννήθηκε ο Σίμο Χέιχε. Ο Φινλανδός ελεύθερος σκοπευτής, Σίμο Χέιχε, υπήρξε ο φόβος και ο τρόμος των Σοβιετικών κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Πολέμου, όπως ονομάστηκε ο Ρωσοφινλανδικός πόλεμος του 1939.

 

Το παρατσούκλι που του έδωσαν ήταν Λευκός Θάνατος. Και όχι άδικα. Από το τουφέκι του, έπεσαν επιβεβαιωμένα 705 σοβιετικοί στρατιώτες. Ο Χέιχε ήταν ο απόλυτος στρατιώτης για την εποχή του. Προτού καταταγεί, το σπίτι του ήταν γεμάτο με τρόπαια από σκοπευτικούς αγώνες και όταν ξέσπασε ο πόλεμος υπηρετούσε ήδη στον στρατό για 14 χρόνια.

Με το χιόνι γινόταν ένα. Φορούσε την άσπρη στολή του φινλανδικού στρατού και «έστηνε καρτέρι» θανάτου με κάθε λεπτομέρεια. Ο μόνος του εξοπλισμός ήταν ένα ρωσικό όπλο τύπου Μόσιν – Νάγκαντ, που έμεινε γνωστό ως Πουστουκόρβα. Έθαβε μέρος του όπλου με χιόνι, έτρωγε πάγο για να μη φαίνονται τα χνώτα του, περιόριζε κάθε πιθανότητα αντανάκλασης μεταλλικών στοιχείων και φρόντιζε να «εξαφανίζει» κάθε ίχνος που θα άφηνε το «κλώτσημα» του όπλου μετά τη βολή.

Ήταν τόσο σίγουρος για τον εαυτό του που σκότωνε από μεγάλες αποστάσεις χωρίς ειδική τηλεσκοπική διόπτρα.

Οι Σοβιετικοί για να τον εξοντώσουν, χτυπούσαν τις πιθανές θέσεις του, με βολές πυροβολικού ή τοποθετώντας παντού ελεύθερους σκοπευτές.

Ο «Λευκός Θάνατος», σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, τραυματίστηκε σοβαρά στις 6 Μαρτίου του 1940. Οι Σοβιετικοί τον αναζητούσαν παντού για να τον εξοντώσουν. Ένας σοβιετικός σκοπευτής τον εντόπισε και τον πυροβόλησε στο μάγουλο και στο σαγόνι.

Ο ρωσοφιλανδικός πόλεμος
Ο πόλεμος ξέσπασε στις 30 Νοεμβρίου του 1939, μετά από την εισβολή του Σοβιετικού Στρατού σε Φινλανδικό έδαφος. Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν πάντα τεταμένες και η μεταξύ τους ειρήνη βασιζόταν στη συνθήκη του Ταρτού (1920), το σύμφωνο μη επίθεσης του 1932 και τη Χάρτα της Κοινωνίας των Εθνών (1934).

Με τριπλάσιο στρατό, 3,5 χιλιάδες περισσότερα αεροπλάνα και εκατονταπλάσια άρματα μάχης ο Κόκκινος Στρατός επιτέθηκε στη σκανδιναβική χώρα. Παρά το γεγονός ότι οι Φινλανδοί έχασαν το 11% των εδαφών τους, απάντησαν σκληρά στο Στάλιν, ο οποίος στόχευε στην πλήρη κατάκτησή τους. Οι απώλειες των Σοβιετικών ήταν πενταπλάσιες σε νεκρούς και τετραπλάσιες σε τραυματίες σε σχέση με τον αντίπαλο στρατό.

Οι Φινλανδοί υστερούσαν σε όλα. Δεν είχαν μεγάλο στρατό και είχαν τεράστιες ελλείψεις σε πυρομαχικά και καύσιμα. Ήξεραν όμως καλά τη γεωγραφία της χώρας και είχαν σύμμαχο τον καιρό.

Εκείνη τη χρονιά σημειώθηκε ρεκόρ ψύχους που έφτασε στους -43 βαθμούς Κελσίου. Οι Σκανδιναβοί είχαν τον κατάλληλο ρουχισμό για τέτοιες συνθήκες. Η ικανότητά τους να κινούνται με σκι και οι λευκές στολές τους έκαναν αόρατους.Έτσι στην πραγματικότητα διεξήγαγαν ανταρτοπόλεμο με τον οποίο είχαν καλύτερα αποτελέσματα και έκαναν οικονομία δυνάμεων, σε αντίθεση με τους Σοβιετικούς που αν δεν πέθαιναν από πυρά, χαροπάλευαν με κρυοπαγήματα.

Ο πόλεμος τερματίστηκε το Μάρτιο του 1940 με τη συνθήκη της Μόσχας. Η Φινλανδία απώλεσε το 11% των εδαφών της και το 30% των γεωοικονομικών πηγών της που πέρασαν στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης. Κατάφερε, ωστόσο, να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Η ΕΣΣΔ είχε πετύχει μέρος του στόχου της αλλά είχε βαριές απώλειες και τραυμάτισε τη διεθνή της φήμη.

Στις 26 Ιουνίου 1941, τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή των Ναζί στη Σοβιετική Ένωση, η Φινλανδία κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ ως «σύμμαχος» της Γερμανίας. Η Φινλανδία όμως δεν προσχώρησε ποτέ στην Τριμερή Συνθήκη Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας.

Το 1945 οι Συμμαχικές Δυνάμεις, με ηγέτες τη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση νίκησαν τον Άξονα.

Μετά τη λήξη του Πολέμου, ο Χέιχε έγινε ελαφοκυνηγός και εκτροφέας σκύλων. Πέθανε σε βαθιά γεράματα το 2002, σε ηλικία 96 ετών.

 

Πηγή: in.gr