Διατηρητέα μνημεία της φύσης ονομάζονται στην Ελλάδα προστατευόμενες φυσικές περιοχές σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα 996 /1971. Είναι περιοχές δημόσιες ή ιδιωτικές που έχουν φυσικά χαρακτηριστικά μεγάλης οικολογικής αξίας. Μπορεί να είναι ακόμα και μεμονωμένα δέντρα, τμήματα δάσους, περιοχές με σπάνια είδη φυτών που παρουσιάζουν μεγάλη βοτανική, αισθητική, ιστορική ή πολιτισμική αξία. Για την προστασία των Διατηρητέων μνημείων της φύσης ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τους πυρήνες των Εθνικών δρυμών.
Το θέμα των Διατηρητέων Μνημείων της Φύσης διαπραγματεύεται και η εκπομπή «Μια φωτογραφία μια ιστορία» που θα προβληθεί την Πέμπτη 5-1-2023 ώρα 19.00’ και σε επανάληψη το Σάββατο 7-1-2023 ώρα 22.00’.
Καλεσμένος στην εκπομπή είναι ο Διδάκτορας Νικόλαος Σ. Γρηγοριάδης τ. Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), πρόεδρος για δυο θητείες (2016-2019) της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και εξειδικευμένος επιστήμονας με μεταδιδακτορικές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο) και στο Βανκούβερ του Καναδά, με συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή δίκτυα και με αξιόλογο ερευνητικό-αναπτυξιακό έργο με έμφαση στα θέματα του Φυσικού Περιβάλλοντος και ειδικότερα στην Προστασία & τη διαχείριση Μνημείων της Φύσης.
Στην εκπομπή επίσης γίνονται αναφορές σε γνωστά πολυετή δένδρα της Ελλάδας και του εξωτερικού που είναι χαρακτηρισμένα διατηρητέα μνημεία της φύσης, όπως και στα πλατάνια των Σεβαστιανών Πέλλας και Μπάρας του Κολινδρού Πιερίας.