Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν με επιτυχία μια πλήρη χοιρινή μπριζόλα στο εργαστήριο από λίγα μόνο ζωικά κύτταρα.

Τα νέα θα ηχούν ως μουσική στα αυτιά των γουρουνιών, αφού Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια πλήρη χοιρινή μπριζόλα στο εργαστήριο από λίγα μόνο ζωικά κύτταρα, που έχει την ίδια υφή και ελαστικότητα με το παραδοσιακό κρέας και που γίνεται τραγανή όταν τηγανίζεται.

Οι ερευνητές της Βρετανική εταιρεία 3D Bio-Tissues που εδρεύει στο Νιούκαστλ δοκίμασαν ήδη το φιλέτο τους που ζυγίζει περίπου 33 γραμμάρια και ισχυρίζονται ότι έχει γεύση, αίσθηση και μυρωδιά όπως το πραγματικό χοιρινό. Μέχρι στιγμής, έχει δημιουργηθεί μόνο μία μπριζόλα, αν και η ομάδα πιστεύει ότι δεν θα αργήσει πολύ να βγει για αγορά, για αυτό και βρίσκεται στη φάση αναζήτησης συνεργατών, κατασκευαστών και σουπερ μάρκετ, για να φέρουν τα προϊόντα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο στα ράφια.

Η τιμή του φιλέτου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, καθώς η τεχνολογία δεν είναι ακόμη στην απαιτούμενη κλίμακα για να επιτρέψει μια αποτίμηση. Πέρυσι, η 3DBT ανακοίνωσε ότι είχε καλλιεργήσει τρία πρωτότυπα φιλέτα μπριζόλας στο εργαστήριο, το καθένα από τα οποία ζύγιζε μόλις 5 g το καθένα.

Οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο σε χορτοφαγικές και vegan δίαιτες, καθώς συνειδητοποιούν την κακομεταχείριση των εκτρεφόμενων ζώων και τον αντίκτυπο της βιομηχανίας κρέατος στην κλιματική αλλαγή .

Ως αποτέλεσμα, πολλοί ερευνητές δοκιμάζουν διαφορετικούς τρόπους για να δημιουργήσουν υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών που δεν βασίζονται σε ζωικά προϊόντα. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, βρώσιμα έντομα , τυρί από μπιζέλια και λουκάνικα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από λίγα μόνο ζωικά κύτταρα .

Για να δημιουργήσουν τα φιλέτα χοιρινής μπριζόλας, οι επιστήμονες πήραν κύτταρα από ζωντανούς χοίρους χρησιμοποιώντας ανώδυνες βιοψίες και τα τοποθέτησαν σε έναν βιοαντιδραστήρα, όπου πρόσθεσαν σε έναν πατενταρισμένο χημικό παράγοντα ανάπτυξης που ονομάζεται «City-Mix», ο οποίος αυξάνει τον αριθμό των κυττάρων. Μόλις ο αριθμός των κυττάρων αυξήθηκε αρκετά, το προϊόν άρχισε να μοιάζει με κανονική μπριζόλα. Χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να αναπτυχθεί το πλήρες φιλέτο από τα κύτταρα, συγκριτικά με την εκτροφή ενός χοίρου που χρειάζεται περίπου έξι μήνες .

Η 3DBT λέει ότι αυτή είναι η πρώτη μπριζόλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και το πρώτο καλλιεργούμενο προϊόν κρέατος «100%» στον κόσμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν περιέχει φυτικές εναλλακτικές ουσίες αντί του κολλαγόνου και της ζελατίνης, όπως άλλα κρέατα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

Οι ειδικοί στη 3D Bio-Tissues (3DBT) εργάζονται τώρα για να καλλιεργήσουν ένα άλλο φιλέτο χοιρινού κρέατος που μπορεί να παρουσιαστεί και να δειγματιστεί έξω από το εργαστήριο τους επόμενους μήνες.

 

https://youtu.be/OLG6pQmXDVU

 

 

Πηγή:dikaiologitika.gr