Μπ. Σκούφα: «Οι αρχαιολογικοί θησαυροί και η ανάδειξή τους, δεν πωλούνται και δεν εκχωρούνται!»
Ομιλία της Βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού
«Η αρχαιολογική υπηρεσία, οι αρχαιολογικοί θησαυροί, η ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών, η αδιάσπαστη πολιτισμική ενότητα του ελληνικού έθνους και γένους είναι κάτι ενιαίο. Δεν πωλείται, δεν εκχωρείται, δεν αυτονομείται, δεν παραπέμπεται σε προσωπικότητες αμφιβόλου κύρους και ακαδημαϊκών προσόντων. Σταματήστε πλέον να κατακρεουργείτε τις αρχαιότητες. Σταματήστε πλέον να τα βάζετε με τον κόσμο του πολιτισμού», τόνισε χαρακτηριστικά η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα μιλώντας στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τον εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Μαραζώνετε, και οδηγείτε σε περαιτέρω υποβάθμιση τον πολιτισμό στην περιφέρεια»
Η κα Σκούφα άσκησε δριμύτατη κριτική στην υπουργό Πολιτισμού, για τη μετατροπή των πέντε εμβληματικότερων και πιο επισκέψιμων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και κατ’ επέκταση την αποκοπή τους από το ενιαίο σώμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η μετατροπή αυτή, διαφυλάττει ακόμη έναν κίνδυνο περαιτέρω υποβάθμισης των περιφερειακών μουσείων, «αφού μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καταλαβαίνουμε ότι όχι μόνο δεν θα συνεχίζουν να αποδίδουν το σύνολο των εσόδων τους αυτά τα πέντε μουσεία στον πρώην ΤΑΠ, νυν ΟΔΑΠ, αλλά προβλέπετε μέσω Υπουργικής Απόφασης τη δυνατότητα μόνο απόδοσης μέρους των εσόδων τους στον ΟΔΑΠ! Άρα, ούτε η απόδοση μέρους των εσόδων αυτών των πέντε εμβληματικών μουσείων, ούτε λοιπόν ποσοστό των κερδών τους, των εισπράξεών τους, δεν θα αποδίδεται στον ΟΔΑΠ, ούτως ώστε ο ΟΔΑΠ με συγκεκριμένα κριτήρια να ενισχύσει και να υλοποιήσει την περιφερειακή μουσειακή πολιτική. Μαραζώνετε, επομένως, και οδηγείτε σε περαιτέρω υποβάθμιση τη μουσειακή και πολιτισμική πολιτική στην περιφέρεια».
Η Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου και ο κίνδυνος να μείνουν για πάντα οι αρχαιότητες στο Μουσείο Θεσσαλονίκης
Με αφορμή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κα Σκούφα έκανε εκτενή αναφορά σε ένα χρονίζον πρόβλημα στην Πιερία και συγκεκριμένα τη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου. Η Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, ούτε λειτουργεί όλες τις ημέρες, ούτε μπορούν να την επισκεφτούν τα σχολεία όλες τις ημέρες, τις εργάσιμες τουλάχιστον ημέρες και ώρες. Και φυσικά, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Βουλεύτρια Πιερίας, μέχρι τώρα, δεν έχει λυθεί η παθογένεια, αρχαιότητες που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στη Βόρεια Πιερία, και που δείχνουν σε όλους εμάς τους υπολοίπους τις ιστορικές μας ρίζες και καταβολές, να φυλάσσονται τελείως παράλογα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. «Στο παρόν νομοσχέδιο, το άρθρο 19 κάνει λόγο για συλλογές και ανάγκη καταγραφής των ακόμη και φυλασσόμενων σε αποθήκες αντικειμένων αυτών των πέντε μουσείων. Το ερώτημα που σας απευθύνω και που μου έχει επιφορτίσει ο Πιερικός λαός να σας ρωτήσω είναι: Οι αρχαιότητες που βρεθήκαν με ανασκαφές στη Βόρεια Πιερία θα κατοχυρωθούν με αυτόν τον τρόπο εξάπαντος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης; Άρα, η Βόρεια Πιερία και η Πιερία θα χάσει έναν αναπτυξιακό μοχλό που λέγεται επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων, που φυλάσσονται σε κούτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης; Άρα, ποτέ δεν θα δούμε αυτές τις αρχαιότητες στον φυσικό τους χώρο, στη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου;»
Τα νέα «golden boys» των Δ.Σ των 5 μουσείων
Η Βουλεύτρια Πιερίας έκανε λόγο για «golden boys» που θα υπάρξουν, αφού στα επταμελή νέα διοικητικά συμβούλια, για τον γενικό διευθυντή και τον διευθυντή εκάστου του μουσείου οι αποδοχές τους δεν έχουν γίνει γνωστές, καθώς ακόμη και αυτές παραπέμπονται σε υπουργική απόφαση. «Θα είναι άραγε όπως και οι εισπράξεις και οι μισθοί των υπολοίπων «golden boys» που έχετε βάλει να αλωνίσουν όλον τον δημόσιο τομέα, και σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η ενέργεια που μέχρι τώρα, μέχρι πρότινος, διαχειριζόταν το κράτος; Περαιτέρω σε αυτά τα νέα διοικητικά συμβούλια, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου και για μία τριετία, διορίζονται πρόσωπα απευθείας από την Υπουργό χωρίς καμία αξιολόγηση. Προεκλογικά η Υπουργός θα διορίσει τριάντα πέντε τουλάχιστον άτομα σε αυτά τα πέντε νέα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αυτές «οι τρεις προσωπικότητες» των ΔΣ, που είναι τόσο συγκεχυμένες και αμφιλεγόμενες, χωρίς κανένα κριτήριο με μια τόσο γενικόλογη διάταξη, «εγνωσμένες προσωπικότητες κύρους του ακαδημαϊκού χώρου», τι ακριβώς καλούνται να κάνουν, κυρία Υπουργέ;», υπογράμμισε η κα Σκούφα προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα γίνουν χωρίς καμία αξιολόγηση, χωρίς καμία διαφάνεια, καθαρά πελατειακά, καθαρά εξυπηρετώντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ασφυκτικό έλεγχο και αυτών των πέντε νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Δείτε την ομιλία – τοποθέτηση: