Στην Ελλάδα ο αγροδιατροφικός τομέας αντιμετωπίζει μια σειρά από ειδικότερα προβλήματα και ιδιαιτερότητες, μεταξύ των οποίων το επίπεδο της γεωργικής εκπαίδευσης των αγροτών μας, πρόβλημα που συνδέεται με τη μεγάλη ηλικία των αγροτών, το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το μάλλον περιορισμένο επίπεδο της όποιας συνεργασίας, αλλά και το πολύ χαμηλό επίπεδο υιοθέτησης τεχνολογικής καινοτομίας.

Την ίδια ώρα δημιουργούνται και τεράστιες ευκαιρίες όμως. Οι πρωτοποριακές εξελίξεις στον εξοπλισμό, στη γενετική και στα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία επιτρέπουν στον κάθε αγρότη να παράγει σήμερα, τρόφιμα για περισσότερα από 160 άτομα, έναντι μόλις 10 στη δεκαετία του 1940. Το προσεχή χρόνια οι εξελίξεις στην τεχνολογία θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες. Σύγχρονα ντρόουνς και ρομπότ στην καθημερινότητα της Ελληνικής γεωργίας, αλλάζουν σίγουρα το μέλλον του πρωτογενή τομέα και στη χώρα μας. Οφείλουμε να εντρυφήσουμε σε αυτήν τη φιλοσοφία και να ακολουθήσουμε τον δρόμο αυτό!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ