ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΝΤΕΣ

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 50  εκκλησίες και εξωκλήσια της Πιερίας  διέρρηξε  μέσα σε  τέσσερις μήνες σπείρα ιερόσυλων.

Ο κοιμητηριακός Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής στη Ρητίνη ήταν το τελευταίο «χτύπημα» τους, καθώς λίγη ώρα αργότερα οι έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας Κατερίνης συνέλαβαν τρία από τα πέντε άτομα που κατηγορούνται για την υπόθεση. Οι τρεις που συνελήφθησαν είναι ηλικίας  48, 27 και 21 ετών, ενώ τα άλλα δύο άτομα ηλικίας 19 και ένας ανήλικος 17 ετών, τακτοποιήθηκαν.

Πως δρούσε η εγκληματική ομάδα

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η  ομάδα των πέντε ατόμων, μεταξύ αυτών και ο ανήλικος,  ξεκίνησε τη δράση της τον περασμένο Ιανουάριο και μέσα σε τέσσερις μήνες κατάφεραν να διαρρήξουν συνολικά 50 εκκλησίες, παρεκκλήσια και εξωκλήσια  σε μικρά και ορεινά χωριά των Δήμων Κατερίνης και Πύδνας Κολινδρού.

Σε αυτό το διάστημα, διέρρηξαν και πέντε εξοχικές κατοικίες στον παραδοσιακό οικισμό της Μόρνας, κλέβοντας αντικείμενα αξίας, όπως μπαταρίες από φωτοβολταϊκά που υπάρχουν  στις στέγες των οικιών.

Μεταξύ άλλων, οι ιερόσυλοι παραβίασαν Ιερούς Ναούς στο Ελατοχώρι, το Παλαιό Κεραμίδι, τη Μεσαία Μηλιά, τη Σεβαστή, τον Αρωνά, τη Σφενδάμη και το Παλαιό Ελευθεροχώρι. Δρούσαν κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες και στόχευαν   στα παγκάρια όπου η λεία τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχεται σε 5.500 ευρώ.   Από ορισμένους Ιερούς Ναούς έκλεψαν και διάφορα αντικείμενα αξίας. Η συνολική αξία των κλοπιμαίων ξεπερνά τις 8.500 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις των παθόντων.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δύο οικίες που χρησιμοποιούσε ο ένας εκ των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρικά εργαλεία, βαριοπούλα, λοστοί, τσεκούρια και άλλα εργαλεία. Επίσης βρέθηκε και μία ηλεκτρική συσκευή που είχε κλαπεί από ιερό ναό σε περιοχή της Πιερίας.

Επίσης, κατασχέθηκε και ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για την παράνομη δραστηριότητά τους, ενώ σε έρευνα του οχήματος βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία, ένας φακός και δύο ζευγάρια γάντια εργασίας.

Η έρευνα των αστυνομικών Αρχών συνεχίζεται για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

 

*Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 ΑΚ, του Ν 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.