ΟΦΥΠΕΚΑ: Δράσεις προστασίας των αμμοθινών Αλυκής Κίτρους
Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 – Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) διοργάνωσε στην Κατερίνη ημερίδα με θέμα το αμμοθινικό σύστημα της Αλυκής Κίτρους, στην Πιερία. Το σύστημα αυτό, με συνολικό μήκος 7 χλμ., είναι ένα από τα σαράντα πιο σημαντικά αμμοθινικά συστήματα της χώρας μας, παρέχοντας πολύτιμες οικοσυστημικές υπηρεσίας, όπως η προστασία της παραλίας από τη διάβρωση, και της ενδοχώρας από τις πλημμύρες, ενώ φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα.
Είναι η πιο σημαντική περιοχή της Ευρώπης όσον αφορά την παρουσία της χερσαίας Μεσογειακής χελώνας Testudo hermanni, με παρουσία 22 ατόμων ανά εκτάριο, στο βόρειο τμήμα και 10 ατόμων ανά εκτάριο στο νότιο τμήμα των αμμοθινών. Επίσης, σύμφωνα με το έργο «Παρακολούθηση της εφαρμογής των διαχειριστικών μέτρων στις αμμοθίνες της Αλυκής Κίτρους», που επίσης χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στην περιοχή έχουν καταγραφεί 123 είδη χλωρίδας.
Αν και η περιοχή δεν έχει αξιοποιηθεί τουριστικά, ωστόσο, η παράνομη χρήση, κίνηση και στάθμευση ΙΧ οχημάτων μέσα και πάνω στις αμμοθίνες, όλο τον χρόνο, από επισκέπτες και χρήστες της παραλίας, έχει επιφέρει σημαντικές αλλοιώσεις στην αμμόφιλη βλάστηση μεγάλη μείωση/υποβάθμιση της φυτοκάλυψης των ποωδών φυτών και κατακερματισμό των ενδιαιτημάτων αναπαραγωγής, τροφοληψίας και ξεκούρασης της πανίδας. Δυστυχώς, είναι συχνά τα φαινόμενα θανάτωσης χελωνών από τα τροχοφόρα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς, ενώ η περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από σκουπίδια που ξεβράζει η θάλασσα ή εγκαταλείπουν οι άνθρωποι στις ακτές και τον υγρότοπο.
Δράσεις προστασίας
Στην ημερίδα, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε τα διαχειριστικά μέτρα που υλοποίησε κατά το διάστημα 2021-2023 με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την προστασία του εκτεταμένου αμμοθινικού συστήματος, εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης Αλυκής Κίτρους.
Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν έργα για την ρύθμιση της πρόσβασης στις αμμοθίνες και πιο συγκεκριμένα: α) κατασκευάστηκε εκτεταμένη ξύλινη περίφραξη μήκους 4.400 μέτρων κατά μήκος της παραλίας για την προστασία της αμμόφιλης βλάστησης των θινών, β) έγινε οριοθέτηση με ξύλινους πασσάλους σε ήδη διαμορφωμένα μονοπάτια εντός των αμμοθινών, για την καθοδήγηση των πεζών στην παραλία, γ) τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες και πινακίδες απαγόρευσης πρόσβασης των οχημάτων και δ) τοποθετήθηκαν αλυσίδες και μπάρες αποτροπής εισόδου τροχοφόρων σε επιλεγμένες θέσεις εντός του υγροτόπου και των αμμοθινών.
Πρόκειται για ένα από τα πρώτα έργα προστασίας αμμοθινών που έχουν γίνει στη χώρα μας. Δυστυχώς, όπως ανέφερε κ. Χρήστος Παναγιωτίδης, δασολόγος και στέλεχος της Μονάδας Διαχείρισης, ήδη μέσα στους πρώτους μήνες, το μεγαλύτερο μέρος της περίφραξης καταστράφηκε σκόπιμα. Επιπλέον, στα σημεία όπου τοποθετήθηκαν μπάρες, διανοίχθηκαν από δίπλα νέες παράνομες δίοδοι.
Στην συζήτηση που ακολούθησε διατυπώθηκαν προτάσεις για την προστασία της περιοχής όπως η αποκατάσταση των περιφράξεων, η απομάκρυνση των απορριμμάτων και μπαζών, επιλεκτικές φυτεύσεις του Κρίνου της θάλασσας Pancratium maritimum και η διενέργεια περιβαλλοντικών ελέγχων. Επίσης, η πλειονότητα των συμμετεχόντων (εκπρόσωποι υπηρεσιών, πολίτες που δραστηριοποιούνται είτε επιχειρηματικά στον εναλλακτικό τουρισμό είτε εθελοντικά και συλλογικά για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στον τόπο τους) αναγνώρισαν την ανάγκη για συνέχιση της ενημέρωσης των υπηρεσιών και του ευρέως κοινού σχετικά με την αξία και τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα πολύτιμα παράκτια οικοσυστήματα .
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.
(Δελτίο τύπου)