Το γάλα φόρμουλα που προωθείται ως θρεπτικό ρόφημα για μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι περιττό και διατροφικά ελλιπές και οι πρακτικές μάρκετινγκ που το προωθούν είναι αμφισβητήσιμες, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Στην έκθεση, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ακαδημίας, εξετάζονται τα ροφήματα για παιδιά ηλικίας 6-36 μηνών (στην Αμερική κυκλοφορούν ως «follow-up formulas», «weaning formulas» ή «toddler milks and formulas») και παρατηρείται ότι στερούνται εναρμόνισης με πρότυπα.

 

Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία ρυθμιστική εποπτεία για να διασφαλίσουν ότι οι φόρμουλες γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα τηρούν κάποια ενιαία πρότυπα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής επισημαίνει ότι τα γάλατα αυτά προωθούνται παραπλανητικά ως απαραίτητο μέρος της διατροφής ενός υγιούς παιδιού.

Ωστόσο, «τα ροφήματα αυτά δεν πρέπει να αντικαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή και είναι κατώτερα από το απλό βρεφικό γάλα φόρμουλα για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών, ενώ δεν προσφέρουν κανένα όφελος σε σχέση με το πολύ φτηνότερο αγελαδινό γάλα στα περισσότερα παιδιά ηλικίας άνω των 12 μηνών.

Ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες και γι’ αυτό είναι πάντα καλύτερο οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους, όπως και για κάθε παιδί», υπογραμμίζει σε δελτίο τύπου ο επικεφαλής συγγραφέας και μέλος της Επιτροπής Διατροφής της Ακαδημίας, Τζορτζ Φουκς.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζει τη συνέχιση του μητρικού θηλασμού μαζί με τις κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές που εισάγονται περίπου στους έξι μήνες, εφόσον το επιθυμούν αμοιβαία η μητέρα και το παιδί για δύο χρόνια ή και περισσότερο. Εάν το βρέφος δεν θηλάζει, συνιστά το πλήρες αγελαδινό γάλα ως κατάλληλο για τα βρέφη από την ηλικία των 12 μηνών και έπειτα, και να παρέχεται ως μέρος μιας διατροφικά πλήρους, ισορροπημένης διατροφής.

Διευκρινίζεται ότι τα γάλατα φόρμουλες για βρέφη και μικρά παιδιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια ως μέρος μιας ποικίλης διατροφής για παιδιά, αλλά δεν παρέχουν διατροφικό πλεονέκτημα στα περισσότερα παιδιά σε σχέση με μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ανθρώπινο ή αγελαδινό γάλα.

Για τα βρέφη ηλικίας κάτω των 12 μηνών συνιστά να παρέχεται ανθρώπινο γάλα ή τυποποιημένο βρεφικό γάλα, το οποίο στις ΗΠΑ έχει εξεταστεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων με βάση τον νόμο για τα βρεφικά γάλατα.

«Είναι κατανοητό ότι οι οικογένειες και οι φροντιστές μπορεί να μπερδεύονται από τις διαφορετικές ονομασίες, τις συνθέσεις και τα υποτιθέμενα οφέλη που έχουν αυτές οι λεγόμενες “φόρμουλες”. Ορισμένα από τα ροφήματα για νήπια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Και σαν να μην έφτανε αυτό είναι συνήθως πιο ακριβά από το αγελαδινό γάλα», σχολιάζει ο Στίβεν Άμπραμς, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.

Υπογραμμίζεται εξάλλου ότι το μάρκετινγκ αυτών των ροφημάτων θα πρέπει να κάνει σαφή και ξεκάθαρο διαχωρισμό από τα συνήθη παρασκευάσματα για βρέφη στο διαφημιστικό υλικό, τα λογότυπα, τις ονομασίες των προϊόντων και τις συσκευασίες και δεν θα πρέπει να τοποθετούνται μαζί με το βρεφικό γάλα στα ράφια των καταστημάτων.

Τέλος, οι παιδίατροι θα πρέπει να ολοκληρώνουν μια εστιασμένη διατροφική αξιολόγηση των παιδιών και να προσφέρουν προσαρμογή της πρόσληψης στερεών τροφών ή συμπλήρωμα βιταμινών, εφόσον απαιτείται.

 

 

Πηγή:dnews.gr