Εφαρμογή εδαφοσχιστη (ριπερ) στα ακτινίδια των παραγωγών
Ο γνωστός συντοπίτης μας Βασίλης Έξαρχος, Γεωπόνος – Msc – Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας, για μια ακόμη φορά θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή των φίλων Ακτινιδιοπαραγωγών, για τα πλεονεκτήματα του Εδαφοσχίστη (Ρίπερ) σε κτήματα με Ακτινίδια.
Σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο, η εφαρμογή αυτή χωρίζεται χρονικά ως εξής:
1) Φθινοπωρινός Εδαφοσχίστης: που γίνεται την περίοδο αυτή και μετά με ένα εργαλείο όπως αυτό στην (πρώτη φωτογραφία) που έχει ένα ή δύο πολύ βαθιά υνία (80cm) με σκοπό να σχίσει το έδαφος βαθιά. Η συνεχής διέλευση μηχανημάτων την καλλιεργητική περίοδο στα κτήματα Ακτινίδιων δημιουργούν στο υπέδαφος έναν αδιαπέραστο ορίζοντα με αποτέλεσμα να μην στραγγίζουν καλά τα νερά των βροχών κατά τη χειμερινή περίοδο. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η ρίζα τον χειμώνα να μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο νερό και ένα μέρος από αυτή να σαπίζει. Το μηχάνημα αυτό σχίζει τον ορίζοντα αυτόν και έτσι το στεκούμενο νερό να φεύγει και να διηθείτε σε βάθος.
2) Ανοιξιάτικος Εδαφοσχίστης: που γίνεται με ένα μηχάνημα με πολλά υνία με τη διαφορά ότι δεν είναι τόσο μεγάλα (δεύτερη φωτογραφία). Η εφαρμογή αυτή γίνεται τέλος Μάρτιου – αρχές Απριλίου και έχει ως σκοπό την παροχή οξυγόνου στη ρίζα ακριβώς την στιγμή που ξεκινάει το φυτό να αναπτύσσεται μετά τον χειμερινό λήθαργο.
Τέλος όπως επισημαίνει ο κ. Έξαρχος, υψίστης σημασίας σύμφωνα με την Εδαφολογία, είναι όλες αυτές οι εργασίες να γίνονται όταν το χωράφι είναι στον «ΡΩΓΟ» του, δηλαδή ούτε τελείως στεγνό αλλά ούτε και πολύ βρεγμένο…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ