Γρίπη: Σε ποιες θερμοκρασίες κορυφώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης – Πρόληψη το εμβόλιο
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ώρες στη χώρα, συνδέονται με αυξημένη διασπορά ιών
Η πτώση της θερμοκρασίας κάτω από τους 13 βαθμούς Κελσίου, συμβάλλει στη μετάδοση της γρίπης, ειδικά στις ηλικιακές κατηγορίες των παιδιών και των εφήβων. Η μετάδοση κορυφώνεται δε, όταν το θερμόμετρο δείξει 5,3 βαθμούς, σύμφωνα με κινεζική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Public Health.
Στόχος της μελέτης ήταν να αναλυθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα παιδιών και εφήβων έως 17 ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν τη διασπορά των ιών της γρίπης σε συνάφεια με πολλαπλούς μετεωρολογικούς παράγοντες και διαπιστώθηκε η επίπτωση της μέσης θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης, των ωρών ηλιοφάνειας στα κρούσματα γρίπης.
Όταν η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους 13 βαθμούς Κελσίου, ο σχετικός κίνδυνος αυξήθηκε απότομα και κορυφώθηκε στους 5,7 βαθμούς. Για την υγρασία, παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος αυξήθηκε όταν ήταν κάτω από 66% ή πάνω από 79%. Με τη βροχόπτωση, ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης αυξήθηκε εκθετικά, όταν η βροχόπτωση ξεπέρασε τα 1.625 mm, φτάνοντας τη μέγιστη τιμή των 2.566,29. Τέλος, η ηλιοφάνεια συσχετίστηκε με μειωμένη συχνότητα κρουσμάτων γρίπης.
Αντιγριπικός εμβολιασμός
Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης που μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
Η μετάδοση του ιού της γρίπης γίνεται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω μικρών, αόρατων σταγονιδίων και μέσω επαφής με επιφάνειες που έχουν μολυνθεί. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τη μεταδοτικότητα της γρίπης.
Ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι το κύριο μέτρο πρόληψης για τη γρίπη, σημειώνουν οι επιστήμονες.
Για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες. Ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως και είναι αναγκαίος ακόμη και σήμερα.
Πηγή:typosthes