Μετακινούμενη κτηνοτροφία παράδοση, αειφορία οικοτουρισμός
Με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο Καρίτσας η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Πιερίας με ομιλητές τις κυρίες Καρατάσιου Μαρία και Παρίση Ζωή καθηγήτριες του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, τον κ. Δεκόλη Ιωάννη πρόεδρο των μετακινούμενων κτηνοτρόφων Ηπείρου και την κα. Ξυπτερά Ευαγγελία Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρίας ΒΑΣ. ΛΑΜΠΡΟΥ ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του ομίλου Μediterraneanhotels με θέμα «Μετακινούμενη κτηνοτροφία παράδοση, αειφορία οικοτουρισμός».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας κ. Γρηγόρης Λέφας στο χαιρετισμό του μίλησε για τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων από τους Συλλόγους και τόνισε ότι οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι είναι φορείς γνώσεων που σχετίζονται αφενός με τη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και των κλιματικών δεδομένων, και αφετέρου με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για την παραδοσιακή πρακτική της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την συμβολή της στη συντήρηση της βιοποικιλότητας του τοπίου, αλλά και η δημιουργία ενός επιπλέον εργαλείου για την ενίσχυση του αγροτουρισμού.
Ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ., κ. Μουτσιάνας Γεώργιος συνεχάρη τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πιερίας για την υλοποίηση της εκδήλωσης και του έδωσε τα εύσημα για τις καινοτόμες και πρωτοποριακές δράσεις του.
Η κα. Καρατάσιου στην εισήγησή τηςαναφέρθηκε στην εξέλιξη της μετακινούμενης κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και τόνισε ότι αποτελεί ένα οικολογικό σύστημα εκτροφής που βασίζεται στη χρήση των λιβαδιών. Έχει έναν ιδιαίτερα πολυλειτουργικό χαρακτήρα που σχετίζεται όχι μόνο με την παραγωγή ζωοκομικών προϊόντων αλλά επηρεάζει και έναν σημαντικό αριθμό οικοσυστημικών υπηρεσιών. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και τη διατήρηση των αυτόχθονων φυλών ζώων. Η μετακινούμενη κτηνοτροφία αποτελεί τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε, αναδείξουμε και αναβιώσουμε με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και των εφαρμογών επαυξημ πάρουν τη θέση, την αναγνώριση και του σεβασμού που τους αξίζει τόσο από την πολιτεία όσο και από όλη την κοινωνία.
Η κα. Παρίση παρουσίασε τα ερευνητικά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού έργου TRANSFARM ‘Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για επαγγελματίες που εμπλέκονται με τη μετακινούμενη κτηνοτροφία’ και αναφέρθηκε πως η μετακινούμενη κτηνοτροφία θα μπορούσε να γίνει ένα μοχλός ανάπτυξης των ορεινών περιοχών της χώρας μας και να συνδεθεί με τον τουρισμό. Η παροχή αυξημένων και εξασφαλισμένων οικονομικών κινήτρων είναι σημαντικές για τη μελλοντική της επιβίωση. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μετακινούμενη κτηνοτροφία, τις ανάγκες των κτηνοτρόφων, τη μεταφορά και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ διαφορετικών γενεών είναι πολύ σημαντική.
Η κα. Ξυπτερά στην παρέμβαση της τόνισε ότι ο οικοτουρισμός βοηθά στην προστασία φυσικών οικοσυστημάτων και παρθένων περιβαλλόντων, δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, προάγει και διατηρεί τις παραδοσιακές πρακτικές. Είναι σημαντικό να ερευνηθούν οι δυνατότητες ώστε η μετακινούμενη κτηνοτροφία στην Ελλάδα να αποτελέσει το κίνητρο για επισκέπτες να βιώσουν την εμπειρία της ελληνικής υπαίθρου.
Ο κ. Δεκόλης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, την ανάγκη η πολιτεία να σκύψει στα προβλήματά του, να προχωρήσει η εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και η συντήρηση των δρόμων στο ορεινό δίκτυο. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο προκειμένου να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να εξελιχθούν και να ακολουθήσουν τα παραδείγματα των ευρωπαίων συναδέλφων τους κάνοντας είτε μικρά τυροκομεία είτε επισκέψιμες στάνες κ.α .
Μετά το τέλος των εισηγήσεων στην στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις- προσεγγίσεις από όλους τους συμμετέχοντες ενώ οι γεροντότεροι μας μετέφεραν πίσω στο χρόνο και μας διηγήθηκαν με το δικό τους γλαφυρό τρόπο την διαδικασία της μετακίνησης των κοπαδιών από τα χειμαδιά στο ξεκαλοκαιριό.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνας Γεώργιος, ο κ. Ρουκάς Δημήτριος ως εκπρόσωπος της αντιπερειφεριάρχη Πιερίας, ο αντιδήμαρχος Καλαιτζής Αθανάσιος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Δίου – Ολύμπου, ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Δίου Ολύμπου κ. Πούλιος Ιωάννης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σαμαράς Κώστας ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνα κ. Κώφας Δημήτριος και ο τοπικός σύμβουλος κ. Χαλβατζής Νικόλαος ο εκπρόσωπος της ΠΕΣΚΟ κ. Ζκάγιας Κων/νος.
Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης διεκπεραίωσε η κα Γεωργαντά Κατερίνα φαρμακοποιός και μέλος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων και της στρογγυλής τράπεζας και αφού προσφέρθηκαν στους εισηγητές ως δώρο από ένα αναμνηστικό του συλλόγου, πλήθος κόσμου έσπευσε να χαιρετήσει και να συγχαρεί τόσο τους διοργανωτές, όσο και τους εισηγητές, εκφράζοντας τον θαυμασμό και τον ενθουσιασμό τους για τον άρτια ενημέρωση, καθώς και για την οικειότητα και την απλότητα με την οποία τους προσέγγισε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων ανανέωσε το ραντεβού του με τους πολίτες με νέα ημερίδα που ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου.