Ακίνητα: Ποιοι κινδυνεύουν με τα τεκμήρια
Αντιμέτωποι με τα τεκμήρια βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι.
Τι πρέπει να κάνουν για να τα αδρανοποιήσουν.
Χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν και εφέτος να πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν µε τα πραγματικά εισοδήματά τους τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
Στον κλοιό των τεκμηρίων βρίσκονται κυρίως οι φορολογούμενοι που αποκτούν ακίνητα.
Όσοι προχώρησαν το 2023 στην αγορά κατοικίας θα πρέπει στο εφετινό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης να δηλώσουν τα χρήματα που διέθεσαν για την απόκτησή του.
Στο τεκμήριο απόκτησης του ακινήτου, δηλαδή στα χρήματα που διατέθηκαν για την αγορά, θα έρθει να προστεθεί και το τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.
Ωστόσο, οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητα έχουν τη δυνατότητα να «αδρανοποιήσουν» τα τεκμήρια εάν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης επικαλεστούν τα εξής:
Εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών.
Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο της «ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών».
Με εισοδήματα και έσοδα που δηλώθηκαν ακόμη και πριν από 10, 20 ή και περισσότερα χρόνια οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια.
Δάνεια από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους και χρηματικές γονικές παροχές ή δωρεές.
Πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023. Ως τέτοια εισοδήματα θεωρούνται η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες κ.λπ.
Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα. Πρόκειται για το εφάπαξ που έλαβε ο φορολογούμενος ως συνταξιούχος, η αποζημίωση που εισέπραξε από την ασφαλιστική του εταιρεία κ.λπ.
Έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας κ.λπ.). Από το τίμημα πώλησης που εισπράχθηκε εντός του 2023 αφαιρείται το κόστος απόκτησης, δηλαδή το τίμημα που καταβλήθηκε σε κάποιο προηγούμενο έτος για την αγορά του περιουσιακού στοιχείου.
Πηγή:dnews.gr