Στο σχολείο μας κατά το τρέχον σχολικό έτος εκπονούνται δύο προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέματα: «Πόλεις χτισμένες δίπλα στο νερό» και «Να μην το πάρει το ποτάμι…».

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών οι μαθητές μας εκπόνησαν εργασίες αντίστοιχες των θεμάτων των δύο περιβαλλοντικών προγραμμάτων, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για το εκπαιδευτικό ταξίδι.

Επισκεφτήκαμε τις παραδουνάβιες πρωτεύουσες: Βελιγράδι, Βουδαπέστη, Μπρατισλάβα, Βιέννη. Μέσα από την οδική μας μετάβαση ακολουθήσαμε δρόμους παρόχθιους.

Ακολουθώντας τη διαδρομή πλάι στους ποταμούς: Αξιό, Μοράβα, Σάβα και τέλος Δούναβη, φτάσαμε στο Βελιγράδι όπου διανυκτερεύσαμε, αφού πρώτα κάναμε μια νυχτερινή περιήγηση στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Τη δεύτερη μέρα αναχωρήσαμε για Μπρατισλάβα. Περιηγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης.

Την επόμενη μέρα κάναμε μια ημερήσια εκδρομή στην κοντινή Βιέννη όπου πέρα από τις ομορφιές του ιστορικού κέντρου και την ελληνική συνοικία επισκεφτήκαμε το μουσείο Belvedere. Τα εκθέματα του μας μάγεψαν αλλά, άλλο τόσο και οι πανέμορφο κήποι του.

Το επόμενο πρωινό επισκεφθήκαμε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Μπρατισλάβας.

Μια άρτια από άποψη οργάνωσης και περιεχομένου εκδήλωση-διάλεξη μας εντυπωσίασε όλους, μαθητές και καθηγητές.

Ο φιλόξενος πρύτανης του Πανεπιστημίου prof. Ing. Ferdinand Daňo PhD, ο αναπληρωτής πρύτανης και αντιπρύτανης διεθνών σχέσεων Doc. Mgr. Boris Mattoš, PhD όπως και όλη η ομάδα των συνεργατών τους, μας υποδέχτηκαν στην μεγάλη αίθουσα του πανεπιστημίου όπου μας ενημέρωσαν για την χώρα τους, το πρόγραμμα σπουδών των σχολών και τη ζωή των φοιτητών.

Σχετική με το θέμα των προγραμμάτων μας ήταν η διάλεξη του Ing.Radoslav Mizera απόφοιτου της εμπορικής σχολής του πανεπιστημίου, CIO της εταιρίας Solved, για τον οικολογικό σχεδιασμό και την χρήση της πράσινης τεχνολογίας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου η αναπληρώτρια πρέσβειρα της Ελλάδας στην Σλοβακία κ. Μαρία Σπυροκώστα, την οποία ευχαριστούμε.

Με τον χαιρετισμό της και την επαφή μας μαζί της, διαφάνηκε ότι πέρα από την επισημότητα υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των χωρών μας.

Οι μαθητές ήδη έχουν κατά νου, τις ευκαιρίες που το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Μπρατισλάβας προσφέρει στους ξένους φοιτητές τόσο με προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Ευαισθητοποιήθηκαν μέσω της διάλεξης σε θέματα πράσινης αξιοποίησης των τεχνολογιών. Η εμπειρία αυτή δίνει στην φαρέτρα τους νέες πληροφορίες και τροφή για σκέψη.

Ακολούθησε η επίσκεψη μας στην Βουδαπέστη, μια πανέμορφη πόλη. Ξεναγηθήκαμε στις όχθες του Δούναβη με τα επιβλητικά κτίρια του Κοινοβουλίου και τα κάστρα της Βούδας και των Ψαράδων.

Επιστρέφοντας διανυκτερεύσαμε στο Βελιγράδι όπου επισκεφτήκαμε το Μουσείο Nikola Tesla. Μας εντυπωσίασε η παρουσίαση της ζωής και του έργου του αλλά και τα πειράματα που πραγματοποίησαν με τη συμμετοχή μας.

Σε όλη αυτή την όμορφη περιήγηση καταλήγουμε σε σχέση με τον Δούναβη, ότι με την ιστορία του και την κοινονικο-οικονομική του συμβολή είναι ένας ποταμός που αξίζει να προστατευτεί από την ρύπανση και η χρήση του να μην παραβιάζει τους κανόνες της φύσης.

Την εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη οργάνωσαν και πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί των παιδαγωγικών ομάδων: Γράμπας Αντώνιος- μαθηματικός, Ζήσκος Βασίλειος-πληροφορικός και υποδιευθυντής, Πάντζαλη Στυλιανή- μαθηματικός, Παπακώστα Αικατερίνη -πληροφορικός και υποδιευθύντρια, Σαββίδου Δέσποινα -φυσικός.

 

 

(Δελτίο τύπου)