Θανάσης Λιακόπουλος: «Θα συνεργαστούμε με την Εκκλησία μας και στον τομέα της Φιλανθρωπίας καθώς πρωταρχικός μας στόχος είναι μια δημοτική αρχή ανθρώπινη, προσιτή στον καθένα, αποτελεσματική για όλους»
Φιλανθρωπία: η πράξη, η χειρονομία ενίσχυσης, οικονομικής και όχι μόνο φύσης, προς ανθρώπους που χρήζουν βοηθείας. Μια ανθρώπινη δραστηριότητα η οποία, όπως ακριβώς και ο εθελοντισμός, δημιουργεί ανθρωπινότερες σχέσεις και συμβάλλει στο χτίσιμο συνεκτικών κοινωνιών. Μέσω της φιλανθρωπίας επιβιώνουν εκατομμύρια άτομα που πλήττονται παγκοσμίως αλλά και σε τοπικό επίπεδο από τις δυσκολίες της ζωής. Καταφέρνουν να σπουδάσουν, να γιατρευτούν, να βρουν σπίτι και να τραφούν, μέσω της χειρονομίας είτε πιο τυχερών είτε πιο ανιδιοτελών συμπολιτών τους. Μεταδίδεται το νόημα της αγάπης και της αλληλοβοήθειας προς όλους.
Η 5η Σεπτέμβρη επιλέχθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Μέρα Φιλανθρωπίας προς τιμήν της βραβευμένης με το Νόμπελ Ειρήνης του 1979 Μητέρας Τερέζας, η οποία τιμήθηκε για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη μάχη κατά της φτώχειας και απεβίωσε την 5η Σεπτέμβρη του 1997.
Εμείς από την πλευρά μας εδώ και πολλά χρόνια έχουμε αποδείξει πως ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία είναι στάση ζωής. Για αυτό και ως νέα δημοτική αρχή, αυτονόητα θα συνεχίσουμε κάθε καλή υφιστάμενη δράση.
Έχουμε ως στόχο να συνεργαστούμε με την Εκκλησία μας, γνωρίζοντας πως προσφέρει τεράστιο έργο καθημερινά. Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος έχει πραγματικά δώσει άλλη… ερμηνεία στη λέξη φιλανθρωπία. Παρέχει ένα πολυσχιδές έργο. Ουσιαστικά λειτουργεί ένα δίκτυο με δομές κοινωνικού χαρακτήρα που ξεκινά από τα Συσσίτια (τον «Άρτο τον Επιούσιο»), περνά από το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κατάστημα Διανομής Ρούχων, και φτάνει στα Κέντρα Φιλοξενίας Παιδιών και Νέων. Έχει συστήσει το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο – με 63 ενοριακά παραρτήματα-, το Γραφείο Νεότητας που λειτουργεί ως κοινωνικό φροντιστήριο καθώς και άλλες δράσεις τις οποίες προσφέρει με αμέριστη αγάπη. Δράσεις που αποδεικνύουν την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Εκδηλώσεις ανθρωπιάς οι οποίες μειώνουν την απόσταση ανάμεσα στους έχοντες και μη και δίνουν τη δυνατότητα σε αυτόν που προσφέρει – ανωνύμως ή επωνύμως- να αισθανθεί περισσότερο άνθρωπος.
Το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε αναλυτικότερα τις προτάσεις μας για το θέμα της φιλανθρωπίας. Ένα όμως είναι σίγουρο: Η Εκκλησία μας είναι η βάση και ο πυλώνας που θα στηρίξει τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας. Με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των δημοτών, θα δουλέψουμε και στο κεφάλαιο της φιλανθρωπίας με στόχο μια δημοτική αρχή ανθρώπινη, προσιτή στον καθένα, αποτελεσματική για όλους».