Νέος Δικαστικός Χάρτης: Ψηφίστηκε στη Βουλή η ενοποίηση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων
Μετά από καθυστερήσεις ολοκληρώθηκε η συζήτηση. Σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων.
Οι αντιδράσεις δικηγόρων, που καταγράφηκαν στο δημοψήφισμά τους.
Ψηφίστηκε ο νέος Δικαστικός Χάρτης εν μέσω αντιδράσεων. Η αρχική πρόβλεψη ήταν να ολοκληρωθεί η συζήτηση την Μεγάλη Τρίτη, ωστόσο οι ομιλούντες στη Βουλή οδήγησαν την τελική ψηφοφορία για το νέο Δικαστικό Χάρτη να ολοκληρωθεί την Μεγάλη Τετάρτη
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε μετά και το αίτημα της αντιπολίτευσης για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας. Κατά την διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου, στην οποία μίλησε την Μ. Τρίτη και ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση μίλησε για νομοσχέδιο ιστορικής τομής στην ενίσχυση της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, παρά τις αντίθετες φωνές της αντιπολίτευσης.
Κ. Μητσοτάκης: «Οι καθυστερήσεις οδηγούν σε έλλειψη εμπιστοσύνης»
“Όταν μία απόφαση κάνει τέσσερα, πέντε χρόνια για να εκδοθεί, αυτός που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αναπόφευκτα χάνει ένα μέρος της εμπιστοσύνης του σε αυτήν” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του νέου Δικαστικού Χάρτη.
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ υπεραμύνθηκε της ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης, και τόνισε ότι “όποιος θέλει να κάνει μία επένδυση αμφιβάλλει αν ποτέ το επενδυτικό του σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί. Ενώ η ίδια αυτή η καθυστέρηση, η χρονοτριβή, γίνεται και ένα επιχείρημα στο στόμα όσων καραδοκούν να αμφισβητήσουν το κράτος δικαίου ή, το χειρότερο, δίνει και αφορμή για διάφορα σενάρια συνομωσίας”.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στόχος του νομοσχεδίου είναι να εκδίδονται οι δικαστικές αποφάσεις σε σημαντικά συντομότερο χρόνο, κατά περίπου 30%, και παράλληλα να εξορθολογιστεί ο εθνικός δικαστικός χάρτης, προσθέτοντας περίπου 1.000 δικαστές στην πρώτη γραμμή.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση στη Δικαιοσύνη και είπε ότι για να τελεσιδικήσει σήμερα μία απόφαση θέλει κατά μέσο όρο 1.450 ημέρες, όταν το αντίστοιχο ευρωπαϊκό επίπεδο κινείται περίπου στις 600. Όπως είπε αυτοί είναι αριθμοί που κρύβουν πολλά: χρόνο, χρήμα, ταλαιπωρία, κυρίως όμως απογοήτευση.
«Δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη. Tαλαιπωρεί τελικά όποιον ζητά την προστασία της -αυτός συνήθως είναι ο πιο αδύναμος» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Μόλις χθες, άλλωστε, ανέκυψε και το ζήτημα με τις ποινές για το Μάτι, των 104 νεκρών, ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια, και μάλιστα εν μέσω διαμαρτυριών, καθώς η χρονοτριβή στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων ανοίγει πάντοτε τον δρόμο της αμφιβολίας».
Γ. Φλωρίδης: «Στόχος της ενοποίησης είναι να επιταχύνουμε του ρυθμούς απόδοσης»
Στην τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου για το νέο Δικαστικό Χάρτη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, τόνισε ότι «ο εθνικός στόχος της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βοηθήσουμε τη δικαιοσύνη να επιταχύνει τους ρυθμούς στην απόδοσή της».
Όπως έγραψε το dikastiko.gr ο κ. Φλωρίδης είπε στην τοποθέτησή του ότι η μεταρρύθμιση αυτή αφορά πρωτίστως τους πολίτες που οδηγούν τις διαφορές του στα δικαστήρια, καθώς «δικαιοσύνη που δεν απονέμεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην πραγματικότητα αφαιρεί σημαντικό μέρος από την αποστολή της».
Τόνισε μάλιστα ότι, ζώντας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία αξιολογείται από διεθνείς οργανισμούς διαρκώς, και πάντα υπάρχει μία παρατήρηση, η οποία δεν είναι ευχάριστη για τη χώρα μας: Ότι στον τομέα της δικαιοσύνης τα πράγματα δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι.
Και αυτό αφαιρεί κάτι πάρα πολύ σημαντικό από την εικόνα της χώρας μας όσον αφορά τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να έρθουν για να δημιουργηθούν δουλειές, και για να κρατήσει η χώρα τα παιδιά της εδώ».
Ι. Μπούγας: «Αφήστε τη Δικαιοσύνη όπως πορεύεται»
Από την πλευρά του, σχολιάζοντας την στάση της αντιπολίτευσης ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας είπε πως «έχουν αναπτυχθεί στην Αίθουσα δύο τάσεις.
Η μία τάση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι να μην προχωρήσει τίποτα και λέει: «Δεν χρειάζεται η ενοποίηση. Αφήστε ειρηνοδίκες και πρωτοδίκες και ας προχωρήσει, όπως πορεύεται σήμερα, η ελληνική δικαιοσύνη». Η άλλη τάση από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ λέει: «Χρειάζεται μεν η ενοποίηση, όμως όχι τώρα.
Πρέπει να κάνουμε κτίρια, να ολοκληρώσουμε την ψηφιοποίηση, να προσλάβουμε δικαστές και υπαλλήλους και στη συνέχεια εδώ είμαστε να κάνουμε την ενοποίηση του πρώτου βαθμού απονομής της δικαιοσύνης».
Ο κ. Μπούγας μίλησε και για την ψηφιοποίηση, λέγοντας πως σήμερα «υπάρχουν οι νέες ηλεκτρονικές διαδικασίες που αφορούν στην κατάθεση δικογράφων. Έχει αναβαθμιστεί το σύστημα της ηλεκτρονικής κατάθεσης για κάλυψη διαδικασιών διαταγής πληρωμής.
Έχει επεκταθεί η ηλεκτρονική κατάθεση στην εκούσια δικαιοδοσία και παρέχονται νέες υπηρεσίες μέσω διαλειτουργικότητας εφαρμογών στις τηλεδίκες.
Όλα αυτά αθροίζουν ένα ποσό 28.500.000 ευρώ. Επιπλέον, έχει προχωρήσει η διαδικασία της απομαγνητοφώνησης, η ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών με ένα πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 97 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Σχετικά με την στελέχωση των υπηρεσιών ανέφερε ότι «στη διετία 2023-2024 ήδη έχουν διοριστεί 370 δικαστικοί υπάλληλοι, 70 επίκουροι και 300 γραμματείς.
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 και έως το τέλος Αυγούστου θα διοριστούν 224 άτομα και επίκειται η τρίτη ομάδα πρόσληψης 470 υπαλλήλων».
Θ. Ξανθόπουλος: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει την υποβάθμιση των Ειρηνοδικών»
Κατά τη συζήτηση του νέου Δικαστικού Χάρτη ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος αμφισβήτησε έναν από τους βασικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης.
Όπως είπε «στην προσπάθειά της η Κυβέρνηση να δικαιολογήσει την ουσιαστικά υποβάθμιση των ειρηνοδικών επικαλείται το απλοϊκό –μην πω χειρότερη έκφραση- παράδειγμα ότι το 20% μόνο των αποφάσεων εκδίδονται από ειρηνοδίκες, ενώ το υπόλοιπο 80% από τους πρωτοδίκες.
Βλέπω, λοιπόν, τώρα εδώ ότι από τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης το 2017 με υπηρετούντες 730 δικαστές τα Ειρηνοδικεία εξέδωσαν 188 χιλιάδες και κάτι αποφάσεις, ήτοι 58% των πολιτικών αποφάσεων.
Το 2018 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 62% και το 2022 και 2023 στο 47% και κάτι. Άρα, δεν είναι ότι οι ειρηνοδίκες δεν είναι παραγωγικοί».
ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: «Όλα τα βαφτίζετε μεταρρυθμίσεις»
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος. «Βαφτίζετε μεταρρύθμιση κάθε παρέμβαση, είτε είναι αποσπασματική, είτε είναι πρόχειρη, είτε ακόμα και τις προσπάθειες απορρύθμισης, τα πειράματα, όπως σήμερα.
Όλα τα βαφτίζετε μεταρρυθμίσεις, παρεμβάσεις, που πάντως δεν πληρούν καν τις βασικές προϋποθέσεις του όρου μεταρρύθμιση».
Στην ομιλία του έθεσε μάλιστα το ερώτημα: «Έχουμε δικαστικούς υπαλλήλους σε επαρκή αριθμό ώστε να εφαρμοστεί ο νέος δικαστικός χάρτης και η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας; Η απάντηση είναι όχι».
Τι είπαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης
Στα κίνητρα της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης: Λέγοντας ότι η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει πως «πρέπει να αλλάξετε το δικαστικό σύστημα για να μπορούν οι επενδύσεις να προχωρήσουν στην Ελλάδα.
Οι οποίες επενδύσεις θα φέρουν θέσεις εργασίας, όπως λέτε εσείς. Και οι οποίες θέσεις εργασίας είναι των 700 και των 800 ευρώ, είναι των δωδεκάωρων, είναι των εκβιασμών, είναι των απλήρωτων υπερωριών».
Την άποψη πως ο νέος Δικαστικός Χάρτης διαπνέεται από πνεύμα υποτίμησης του Ειρηνοδίκη εξέφρασε ο Νάσος Ηλιόπουλος εκ μέρους της Νέας Αριστεράς.
Ο ίδιος μίλησε για «ένα νομοσχέδιο του υπουργείου για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού, το οποίο δεν απαντά μέσω των προτεινόμενων ρυθμίσεων με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η επιτάχυνση της δικαιοσύνης που είναι ένα ζητούμενο. Διαπνέεται από ένα πνεύμα υποτίμησης του Ειρηνοδίκη, προσβάλλει εργασιακά κεκτημένα του κλάδου και καταστρατηγεί, σε σειρά εξόχως προβληματικών διατάξεων, θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές, όπως η αρχή της ισότητας, η αρχή της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, καθώς και της έννοιας της αρχαιότητας.
Έρχεστε εδώ, υποτιμάτε το έργο των Ειρηνοδικών, έτσι ώστε να προχωρήσετε σε αυτό που κάνετε, στο να κλείσετε σαράντα τρία Ειρηνοδικεία και να προχωρήσετε σε όλα τα υπόλοιπα».
Οι βασικές αλλαγές του Δικαστικού Χάρτη
Bασικοί άξονες στη φιλοσοφία των παρεμβάσεων του νέου Δικαστικού Χάρτη που συνιστά μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη δικαστική οργάνωση της χώρας είναι:
* η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων
* οι παράλληλες επετηρίδες των δικαστών κατά την ενοποίηση των δικαστηρίων του πρώτου βαθμού (Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία)
* ο χωροταξικός δικαστικός σχεδιασμός με συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστηρίων
* οι τροποποιήσεις των αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των δικαστικών σχηματισμών.
Πηγή:dikastiko