Σε πανηγυρικό και συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η 70ή επέτειος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης.

70 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και δημιουργίας, με δράση όλα αυτά τα χρόνια έντονη και πολυσχιδή, η Εστία αποτελεί βασικό πυλώνα καλλιέργειας και ανάπτυξης του πολιτισμού σε ολόκληρη την Πιερία κι όχι μόνο!

Το εορταστικό διήμερο ξεκίνησε το Σάββατο 11 Μαϊου 2024, με την πραγματοποίηση στην “Εκάβη” της επετειακής εσπερίδας με θέμα: “Ιστορικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι στην Πιερία. 70 χρόνια Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης”.

Τη βραδιά άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Εστίας κ. Ευθύμιος Μαυρίδης, ακολούθησαν χαιρετισμοί από επισήμους οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους το σύλλογο, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους Πλαταμώνος και Κατερίνης, Αιδεσιμολογιότατος π. Δημήτριος Γκόλιας, ο Βουλευτής Πιερίας κ. Ξενοφών Μπαραλιάκος, ο Βουλευτής Πιερίας κ. Σπυρίδων Κουλκουδίνας, ο εκπρόσωπος της Υφυπουργού Ανάπτυξης κα. Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου, κ. Θεόδωρος Σιαμάγκας και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα. Σοφία Μαυρίδου.

Το συνέδριο αποτέλεσαν 6 εξαιρετικές εισηγήσεις από γνώστες επί πολλά έτη της ιστορίας της Εστίας, οι οποίοι ανέλυσαν την διαδρομή τους μέσα το σύλλογο αλλά και το  κοινωνικό , οικονομικό και πνευματικό αποτύπωμα  που άφησε η Εστία όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο  μας.

Πρώτος ομιλιτής ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης , ο οποίος διετέλεσε επί 26 χρόνια Πρόεδρος και συνολικά 40 χρόνια στη διοίκηση του συλλόγου, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Το Θέμα της εισήγησής του : «40 χρόνια Ε.Π.Μ.»

Ο κ. Ζαπουνίδης Χαράλαμπος, Ιστορικό μέλος της Εστίας, διετέλεσε Γ. Γραμματέας και έφορος του Φεστιβάλ Ολύμπου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού δ/θμιας εκπαίδευσης του Ν. Πιερίας. Το Θέμα της εισήγησης του «Η Εστιακή διαδρομή μου: Να θυμηθώ και να θυμήσω»

Ο κ. Νικόλαος Γραίκος, Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.,με θέμα εισήγησης «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης» Εταιρεία Πιερικών Μελετών 1954 – 2024: Εβδομήντα 70 χρόνια πολιτιστικής δράσης

Ο κ. Ευθύμιος Μαυρίδης, Πρόεδρος Ε.Π.Μ. Κατερίνης, Μαέστρος, με θέμα της εισήγησης «Η κοινωνική δράση και συνεισφορά της Ε.Π.Μ.»

Ο κ. Αντώνης Κάλφας, Ποιητής και Φιλόλογος, με θέμα της εισήγησης, «Ως θερισταί του πέριξ σίτου» : Η συμβολή της Ε.Π.Μ. στην ιστορική τοπική έρευνα

Ο κ. Μιχάλης Φαργκάνης, Διδάκτωρ Θεολογίας Α.Π.Θ., με θέμα της εισήγησης «Η Εθνική μνήμη μέσα από τις δράσεις της Ε.Π.Μ.»

Μια βραδιά γεμάτη θύμησες και φορτισμένη με έντονες στιγμές!

Τη βραδιά συντόνισε η Έφορος Λόγου, Τέχνης και Συνεδρίων της Ε.Π.Μ., κα. Σοφία Χαλκίδου

Το μπουφέ της βραδιάς πρόσφεραν τα S/M ΠΙΤΣΙΑΣ.

Τους εορτασμούς  ξεκίνησε την Κυριακή 12 Μαϊου, με νταούλια και χορούς το χορευτικό μας στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, καταλήγοντας στο 4ο Δημοτικό σχολείο.

Ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών κ. Ευθύμιος Μαυρίδης, μίλησε για τη σπουδαιότητα και τη συμβολή των πολιτιστικών συλλόγων, ως εργαλείο συνοχής της κοινωνίας κι αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής μας.

Η επόμενη γενιά της Εστίας, η παιδική μας χορωδία, συγκίνησε τον κόσμο με τις γλυκές φωνές της, υπό την καθοδήγηση της εφόρου χορωδίας κα. Μαρίας Βούλγαρη.

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του την γενέθλια βραδιά , ενώ σημαντικοί  πολιτιστικοί σύλλογοι θεσμοφύλακες της κληρονομιάς και της παράδοσής μας, έδωσαν το παρόν, χαιρέτισαν κι ευχήθηκαν για την επέτειο των 70 χρόνων:

κ. Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος συλλ. Καρκινοπαθών Πιερίας, “Αγία Αικατερίνη”

κ. Παναγιώτης Φτάρας, πρόεδρος συλλ. Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας

κ. Κωσταντίνος Παπουτσίδης, πρόεδρος “Ένωσης Ποντίων Πιερίας”

κα. Πολυτίμη Σταματοπούλου – Παπακώστα, πρόεδρος “Λυκείου Ελληνίδων Κατερίνης”

κ. Ιωάννης Παπαγεωργίου, Γ. Γ. Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας

κ. Νικόλαος Κωτίδης Γ. Γ. Ποντιακού συλλ. “Παναγία Σουμελά”

κ. Μιχάλης Δουλγεράκης, πρόεδρος στο Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού Πιερίας “Το Ξαθέρι”

κα. Σούλα Ζωγράφου, αντιπρόεδρος του συλλ. Βλάχων Κατερίνης “Αγία Τριάδα”

κ. Κωνσταντίνος Κορομπίλης, πρόεδρος “Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης”

κα. Γεωργία Αγγελάκη, πρόεδρος συλλ. Κάτω Μηλιάς, “Λαζαίοι”

κ. Τάσος Γκρέμος, πρόεδρος συλλ. “Λίκνο των Μουσών”

κ. Απόστολος Γκασδόγκας, πρόεδρος Φιλαρμονικής Δήμου Δίου – Ολύμπου Λιτοχώρου, “Οδυσσέας Σβάρνας”

Το Δ.Σ. της Ε.Π.Μ. ευχαριστεί όλους τους συλλόγους που ανταποκρίθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Χαιρετισμούς έφεραν επίσης από μακριά, ο πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου “Ιωάννης & Θεόφραστος Σακελλαρίδης”, κ. Παναγιώτης Χρυσικός, ο Χοροδιδάσκαλος του αδελφοποιημένου συλλ. “Κίμων” Ξυλοτύμβου Κύπρου, κ. Χριστάκης Κορυζάς και ο κ. Κώστας Ιωαννίδης, πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος CIOFF.

Σημαντικοί άνθρωποι του συλλόγου, οι οποίοι ξεχώρισαν για την προσφορά τους και στους οποίους οφείλει πολλά για την παρακαταθήκη τους η Εστία, έφεραν σύντομους χαιρετισμούς:

κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρ. πρόεδρος Ε.Π.Μ.

κ. Αναστάσιος Πολυχρονίδης, πρ. πρόεδρος Ε.Π.Μ.

κ. Γρηγόρης Μητσοκάπας, πρ. πρόεδρος Ε.Π.Μ.

Ιστορικά μέλη της Εστίας, με σημαντική παρουσία στις εφορείες που συμμετείχαν και μακρά διαδρομή στο σύλλογο:

π. Βουλευτής Πιερίας, π. Δήμαρχος Κατερίνης, κ. Σάββας Χιονίδης, πρωτοχορευτής της εφορείας χορευτικού και με συμμετοχές στο Δ.Σ.

κ. Νίκος  Αποστολίδης, πρ. έφορος παραδοσιακής μουσικής.

Ο πρόεδρος κ. Ευθύμης Μαυρίδης, παρουσίασε παραδοσιακές τοπικές φορεσιές που φυλάσσονται στην ιματιοθήκη του συλλόγου και αποτελούν σημαντικά κληροδοτήματα, φανερώνουν την ιστορία και τον πολιτισμό της εποχής τους και καλύπτουν τις ανάγκες των εκδηλώσεών μας. Ενδεικτικά, παρουσιάστηκαν φορεσιές του Παύλου Μελά, Ανατολικής Ρωμυλίας και Σαρακατσάνικη.

Το εορτασικό κλίμα κορυφώθηκε με τη συμμετοχή των χορευτικών και της χορωδίας του συλλόγου που ξεσήκωσαν τον κόσμο κι έκλεισαν με τραγούδια και χορούς το πλούσιο εορταστικό διήμερο της επετείου των 70 χρόνων από την ίδρυση της Ε.Π.Μ. Κατερίνης.

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους μουσικούς Αλτατζίδη Δημήτρη στο ακορντεόν και τραγούδι, Παπαγεωργίου Εμμανουήλ στο κλαρίνο, Σαρχοσάκη Ιωάννη στα κρουστά.

Επίσης, τους Απόστολο Γκασδόγκας στο σαξοφωνο, Εκατερίνα Ελενίδη Korchilava στο πιάνο, Αθανασιο Μπατάλα στην κιθάρα, Παύλο Ναβροζίδη στο μπάσο, Φανή Παπαντωνίου στα κρουστά, Ρωμανό Παρρή Νίκα στο κλαρινέτο, Στυλιανή Τζιώρτζιου στοβιολί.

Επιπλέον, ευχαριστούμε τους χοροδιδάσκαλους της εφορείας χορευτικού κ. Γιώργο Δημόπουλο και Χρήστο Λυκεσά.

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους κι απηύθυναν χαιρετισμούς ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας, πάτερ Χρήστος,  ο Πρεσβύτερος της Ε.Ε.Ε.Κατερίνης, κ. Πάρης Παπαγεωργίου, ο Βουλευτής Πιερίας κ. Ξενοφών Μπαραλιάκος, εκπρόσωπος του Βουλευτή Πιερίας κ. Σπυρίδωνα Κουλκουδίνα, κα. Μαρία Κριθάρα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα. Σοφία Μαυρίδου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης κ. Χαράλαμπος Μπρουσκέλης και η κα. Μαργαρίτα Αμανατίδου εκπρόσωπος της Αθμιας εκπαίδευσης Πιερίας, υπεύθυνη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων Ν. Πιερίας.

Στο χώρο της εκδήλωσης φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας της εφορείας φωτογραφίας της Ε.Π.Μ. “Ίριδα”.

Υπεύθυνη της παρουσίασης της εκδήλωσης ήταν η κα. Σοφία Χαλκίδου.

Ευχαριστούμε τη διευθύντρια του 4ου δημοτικού σχολείου Κατερίνης κα. Μαρία Υφαντή για τη διάθεση του σχολείου.

Το Δ.Σ. της Ε.Π.Μ. Κατερίνης, Ευχαριστούμε για τη στήριξή τους τη Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, τους Βουλευτές της Πιερίας, την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης, τους πολιτευτές του τόπου, τη Δ/θμια εκπαίδευση Πιερίας, την  Α/θμια εκπαίδευση Πιερίας και όλους τους φορείς που ηθικά και οικονομικά βρίσκονται στο πλευρό της Εστίας όλα αυτά τα χρόνια.

Ευχαριστούμε από καρδιάς, όλους εσάς που μας στηρίζετε και δίνετε αξία σε όλες μας τις προσπάθειες.

Δεσμευόμαστε πως θα διατηρήσουμε τη ζηλευτή πορεία της Εστίας και θα την παραδώσουμε στην επόμενη γενιά πρωτοπόρο του πολιτισμού!

 

(Δελτίο τύπου)