Τη βιωματική του προσωπογραφία θα καταθέσει στο πόνημά του με τίτλο «Στη σκιά των αναμνήσεων» ο Κατερινιώτης Ελευθέριος Ζήση Μακρή, το οποίο θα παρουσιάσει την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, στις 7 μ. μ, στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης (1ος όροφος).

«Το οδοιπορικό της ζωής μου το καταθέτω στο βιβλίο μου, όπως βέβαια το αισθάνομαι τώρα. Όταν τα προσωπικά μου βιώματα τα ζούσα, ούτε χρόνο είχα, ούτε και τη διάθεση να τα γράψω» δηλώνει ο συγγραφέας.
Συνεχίζοντας, επισημαίνει: «Τώρα όμως αποφάσισα να ανοίξω το κουτί των αναμνήσεων.

Οι νεότεροι και κυρίως οι οικείοι μου, θα μάθουν τις πτυχές της ζωής μου, αλλά και τα γεγονότα και τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Κατερίνη και στην Ελλάδα εκείνη την εποχή.

Από την περίοδο του πολέμου, την κατοχή, τον εμφύλιο, τα χρόνια της ανασυγκρότησης, την καθημερινότητα της πόλης, τις σπουδές, την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, τη νέα οικογένεια μου».

Με αναφορές σε πρόσωπα και πράγματα μιας αλλοτινής Κατερίνης, ο Ελευθέριος Μακρής διανθίσει το εγχείρημά του με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ταξιδεύοντάς μας στα χρόνια των αναμνήσεων.

Στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου ο φιλόλογος και συγγραφέας Αντώνης Κάλφας, θα αναλύσει, θα υπογραμμίσει και θα σκιαγραφήσει το περιεχόμενο της έκδοσης «Στη σκιά των αναμνήσεων», αναφέροντας εισαγωγικά: «Ο Λευτέρης Μακρής (1939), με πατέρα Κοζανίτη, στην ηλικία των 85 ετών, αισθάνθηκε την ανάγκη και αυτός να μιλήσει για όσα είδε και έζησε στα όντως δύσκολα χρόνια της περιόδου 1940-1960.

Και τα περιγράφει με απλότητα, σοβαρότητα και χιούμορ, φροντίζοντας να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στην πραγματικότητα την οποία περιγράφει (χρονιές, άνθρωποι, σπίτια, δρόμοι και πλατείες της πόλης).

Οι πρώτες 139 σελίδες του βιβλίου που μας ενδιαφέρουν εδώ από την άποψη της μικροϊστορίας, αφορούν τα χρόνια του δημοτικού και του γυμνασίου στην Κατερίνη, τα σκληρά χρόνια της γερμανικής κατοχής (πείνα, εκτελέσεις) και του εμφυλίου (δεύτερου αντάρτικου όπως τα αποκαλεί ο ίδιος) τη σκληρή βιοποριστική δουλειά στα χωράφια, τις σχέσεις με τα άλλα αδέλφια και τους γονείς, τη δουλειά στο επιπλοποιείο, την πρώτη εργασία στο σφαιριστήριο που έδρευε στο υπόγειο του Ευκαρπίδη.

Aφήγηση συνεχίζεται με τα χρόνια των σπουδών του στο Γκράτς της Αυστρίας όπου σπούδασε πολιτικός μηχανικός, την ιδιώτευση, τις επαγγελματικές και τις καλλιτεχνικές του φροντίδες.»

Στο συντονισμό της βιβλιοπαρουσίασης, ο Περικλής Χατζηγιάννης, ο οποίος θα παρουσιάσει το βιογραφικό του Ελευθερίου Μακρή και θα σταθεί επιγραμματικά σε σημεία του πονήματος.

Ο συγγραφέας Ελευθέριος Ζήση Μακρής θα ολοκληρώσει τον κύκλο της βιβλιοπαρουσίασης με προσωπικές αναφορές, όπως τις αποτυπώνει «Στη σκιά των αναμνήσεων» αλλά και όχι μόνο.

 

(Δελτίο τύπου)