Ο ιδρυτής της πλατφόρμας Zoom, Eric Yuan, έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το δημοφιλές λογισμικό του, συμπεριλαμβανομένου του να αφήνει τα «ψηφιακά δίδυμα» των χρηστών που τροφοδοτούνται με AI να παρακολουθούν συναντήσεις αντί για αυτούς
Ο Eric Yuan ξεκίνησε το Zoom αφού εργάστηκε στη Cisco και είδε μια ευκαιρία να κάνει τη βιντεοδιάσκεψη απλούστερη και πιο εύκολη στη χρήση. Και είχε δίκιο.
Το Zoom είναι πλέον δημοφιλές, ειδικά μετά την ‘έκρηξη’ της χρήσης του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Από τότε, όμως, η χρήση του μειώθηκε και το Zoom αντιμετωπίζει εκτός από ‘κόπωση’ και μια σειρά από επιχειρηματικές προκλήσεις.
Ο Eric θέλει τώρα να εξελίξει το Zoom σε κάτι πολύ, πολύ περισσότερο από μια απλή πλατφόρμα συνομιλίας μέσω βίντεο. Θέλει να ‘χτυπήσει’ τη Microsoft και την Google στην αγορά εταιρικού λογισμικού δημιουργώντας έγγραφα και email και άλλα εργαλεία.
Και όπως σχεδόν κάθε άλλη εταιρεία, ο Έρικ επενδύει δυναμικά στην τεχνητή νοημοσύνη και τα οράματά του για το τι θα κάνει με αυτή αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.
Σε μια συνέντευξη που έδωσε στον Nilay Patel στο The Verge ο Eric Yuan δήλωσε ότι θέλει πραγματικά να σταματήσουμε να συμμετέχουμε ως φυσικά πρόσωπα στις συναντήσεις του Zoom και πρότεινε κάτι που αποκαλεί «ψηφιακό δίδυμο» — ουσιαστικά ένα avatar του εαυτού μας που μπορεί να πάει σε συσκέψεις Zoom για λογαριασμό μας και που μπορεί ακόμη να πάρει και αποφάσεις για εμάς ενώ εμείς θα ξοδεύουμε τον χρόνο μας σε πιο σημαντικά πράγματα, όπως στην οικογένειά μας.
«Αν κοιτάξετε το ημερολόγιό σας, καθημερινά δεν έχετε μόνο να συμμετάσχετε στη βιντεοσύσκεψη αλλά έχετε να ασχοληθείτε και με ένα σωρό άλλα. Διαβάζετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνετε SMS, πραγματοποιείτε τηλεφωνικές κλήσεις, προγραμματίζετε συναντήσεις με τρίτους κλπ..
Αυτό που εμείς εξετάζουμε τώρα είναι πώς να σας βοηθήσουμε να αξιοποιήσετε το Zoom Workplace. Ουσιαστικά, να μπορείτε να βγείτε από το Zoom Workplace και να αφήσετε εκείνο να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς σας.
Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Απέχουμε πολύ», λέει ο ίδιος στη συνέντευξη και συνεχίζει:.
«Σήμερα για αυτήν τη συνέντευξη, ιδανικά, δεν θα χρειαζόταν να συμμετάσχω. Θα μπορούσα να στείλω μια ψηφιακή έκδοση του εαυτού μου και εγώ να πάω στην παραλία. Ή να μη χρειαζόταν να ελέγξω τα email μου.
Η ψηφιακή έκδοση του εαυτού μου θα μπορούσε να διαβάσει τα περισσότερα από αυτά και ίσως για ένα ή δύο email να μου έλεγε:
«Έρικ, είναι δύσκολο να απαντήσω. Μπορείς να το κάνεις εσύ?».
Σήμερα όλοι ξοδεύουμε πολύ χρόνο κάνοντας σχεδόν τα πάντα.
Η πρόσκληση είναι πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη και το Zoom Workplace, για να αυτοματοποιήσουμε πλήρως αυτό το είδος εργασίας;»
Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη πιθανώς μπορεί να βοηθήσει μέχρι και στο 90% της εργασίας μας, αλλά δεν θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη αλληλεπίδραση σε πραγματικό χρόνο:
«Μπορώ να στείλω την ψηφιακή μου έκδοση, μπορείτε να στείλετε και εσείς την ψηφιακή σας έκδοση, αλλά όχι σαν μια προσωπική συνάντηση. Νομίζω ότι το AI δεν μπορεί να την αντικαταστήσει. Πρέπει ακόμα να έχουμε προσωπική αλληλεπίδραση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Στην ερώτηση πόσα ψηφιακά δίδυμα μπορεί να έχει ένας χρήστης ο Έρικ απαντά πολλά:
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει όριο. Εξαρτάται πραγματικά από σας, για παράδειγμα αν σε κάποια συνάντηση θέλετε να φορέσετε ένα μαύρο σακάκι ή ένα λευκό.
Έχετε πολλές εκδόσεις ψηφιακού δίδυμου.
Εγώ θέλω μόνο μια. Κάθε φορά που θα στέλνετε ένα ψηφιακό δίδυμο του εαυτού σας για να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συναντήσεις, σε οποιοδήποτε άλλο ψηφιακό πλαίσιο, θα γνωρίζουμε ότι θα είναι αυθεντικό δεδομένου του ελέγχου ταυτότητας που βασίζεται σε AI».
Οι ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση του Zoom στο μέλλον είναι πολλές. Για παράδειγμα, πώς θα παραμείνουν όλα τα avatar συγχρονισμένα; Θα μπορούμε να τα εμπιστευτούμε;
Και τι δουλειά θα μένει να κάνουμε αν όλοι στέλνουμε τα ψηφιακά μας δίδυμα σε όλες τις συναντήσεις;
Ο χρόνος θα δείξει.
Πηγή:dnews