Εάν ένας παραβάτης «δεν εμφανιστεί ή αρνηθεί να υποβληθεί» σε χειρουργικό ευνουχισμό θα μπορούσε να του επιβληθεί η κατηγορία της «μη συμμόρφωσης» και να αντιμετωπίσει επιπλέον τρία έως πέντε χρόνια φυλάκισης

Οι δικαστές της Λουιζιάνα θα μπορούσαν να διατάξουν χειρουργικό ευνουχισμό για άτομα που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα κατά μικρών παιδιών σύμφωνα με τη νομοθεσία που εγκρίθηκε τη Δευτέρα, και αν ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Jeff Landry την υπογράψει ως νόμο, η πολιτεία θα είναι προφανώς η πρώτη με μια τέτοια ποινή.

Το νομοθετικό σώμα που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς ενέκρινε το νομοσχέδιο που δίνει στους δικαστές τη δυνατότητα να καταδικάσουν κάποιον σε χειρουργικό ευνουχισμό αφού το άτομο έχει καταδικαστεί για ορισμένα βαριά σεξουαλικά εγκλήματα —συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, της αιμομιξίας και της παρενόχλησης— εναντίον παιδιού κάτω των 13 ετών.

Μια χούφτα πολιτείες —μεταξύ των οποίων η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και το Τέξας— έχουν θεσπίσει νόμους που επιτρέπουν τον χημικό ευνουχισμό. Σε ορισμένες από αυτές τις πολιτείες, οι παραβάτες μπορούν να επιλέξουν τη χειρουργική επέμβαση αν το προτιμούν.

Για περισσότερα από 16 χρόνια, οι δικαστές στη Λουιζιάνα έχουν τη δυνατότητα να διατάσσουν όσους καταδικάζονται για τέτοια εγκλήματα να υποβληθούν σε χημικό ευνουχισμό, αν και η ποινή αυτή εκδίδεται σπάνια. Ο χημικός ευνουχισμός χρησιμοποιεί φάρμακα που εμποδίζουν την παραγωγή τεστοστερόνης για να μειώσουν τη σεξουαλική ορμή. Ο χειρουργικός ευνουχισμός είναι μια πολύ πιο επεμβατική διαδικασία.

«Μιλάμε για μωρά που βιάζονται από κάποιον. Αυτό είναι ασυγχώρητο»
Το νομοσχέδιο έλαβε συντριπτική έγκριση και στα δύο σώματα που κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί. Οι ψήφοι κατά του νομοσχεδίου προήλθαν κυρίως από τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, ένας Δημοκρατικός νομοθέτης – η πολιτειακή γερουσιαστής Ρετζίνα Μπάροου – συνέταξε τη νομοθεσία.

Το νομοσχέδιο, όπως και αυτό για τον χημικό ευνουχισμό, έχουν δεχθεί αντιδράσεις, με τους αντιπάλους να λένε ότι πρόκειται για «σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία» και να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας

Επί του παρόντος, υπάρχουν 2.224 άτομα που βρίσκονται στη φυλακή στη Λουιζιάνα για σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών. Αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε όσους έχουν καταδικαστεί για έγκλημα που συνέβη την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους ή μετά.

Η Μπάροου δήλωσε ότι θα είναι ένα επιπλέον βήμα τιμωρίας για φρικτά εγκλήματα. Ελπίζει ότι η νομοθεσία θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

«Μιλάμε για μωρά που βιάζονται από κάποιον. Αυτό είναι ασυγχώρητο», τόνισε η ίδια.

Ενώ ο ευνουχισμός συχνά συνδέεται με τους άνδρες, η Μπάροου δήλωσε ότι ο νόμος θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στις γυναίκες. Τόνισε επίσης ότι η επιβολή της τιμωρίας θα γίνεται κατά περίπτωση και κατά τη διακριτική ευχέρεια των δικαστών. Η τιμωρία δεν είναι αυτόματη.

Εάν ένας παραβάτης «δεν εμφανιστεί ή αρνηθεί να υποβληθεί» σε χειρουργικό ευνουχισμό αφού ένας δικαστής διατάξει τη διαδικασία, θα μπορούσε να χτυπηθεί με την κατηγορία της «μη συμμόρφωσης» και να αντιμετωπίσει επιπλέον τρία έως πέντε χρόνια φυλάκισης, με βάση τη διατύπωση του νομοσχεδίου.

«Για μένα, όταν σκέφτομαι ένα παιδί, μία φορά είναι πάρα πολλές»
Η νομοθεσία ορίζει επίσης ότι ένας ιατρικός εμπειρογνώμονας πρέπει να «προσδιορίζει εάν ο εν λόγω δράστης είναι κατάλληλος υποψήφιος» για τη διαδικασία πριν από την πραγματοποίησή της, όπως αναφέρει το Associated Press.

Ο ισχύων νόμος της Λουιζιάνα για τον χημικό ευνουχισμό ισχύει από το 2008, αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από το 2010 έως το 2019, μπόρεσαν να βρουν μόνο μία ή δύο περιπτώσεις όπου χρησιμοποιήθηκε.

Το νομοσχέδιο, όπως και αυτό για τον χημικό ευνουχισμό, έχουν δεχθεί αντιδράσεις, με τους αντιπάλους να λένε ότι πρόκειται για «σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία» και να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας. Επιπλέον, ορισμένοι νομοθέτες της Λουιζιάνα αμφισβήτησαν αν η τιμωρία ήταν πολύ σκληρή για κάποιον που μπορεί να έχει ένα και μοναδικό αδίκημα.

«Για μένα, όταν σκέφτομαι ένα παιδί, μία φορά είναι πάρα πολλές», απάντησε η Μπάροου.

 

Πηγή:in