ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΝΤΕΣ

Το πατροπαράδοτο έθιμο «Κουρμπάνι» αναβίωσε και φέτος, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, στον συνοικισμό Ακ Μπουναρ στο Αιγίνιο, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες κατοίκους στην περιοχή. Οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στο παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο π. Ηλίας Γκοτσίδης, στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το παραδοσιακό έδεσμα που προέρχεται από την Ανατολική Ρωμυλία.

Η προετοιμασία του «Κουρμπανιού» ξεκίνησε από το προηγούμενο βράδυ, με εθελοντές κατοίκους του οικισμού να συγκεντρώνονται για να ετοιμάσουν τα υλικά. Το κύριο συστατικό του φαγητού είναι το κρέας προβατίνας, το οποίο βράζει σε μεγάλα καζάνια σε σιγανή φωτιά μέχρι το πρωί. Όλα τα υλικά και το κρέας προσφέρθηκαν από τους πιστούς, με την ελπίδα να τους χαρίσει υγεία.

Κάτοικοι του οικισμού, άνδρες και γυναίκες, ανέλαβαν να ετοιμάσουν το φαγητό, φροντίζοντας να είναι έτοιμο για να μοιραστεί ζεστό στους πιστούς μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ξεκινάει από την παραμονή της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, κορυφώνοντας ανήμερα της εορτής.

Εξάλλου, οι κάτοικοι του Ακ Μπουναρ δείχνουν με κάθε ευκαιρία την αγάπη και τον σεβασμό τους για τις παραδόσεις τους, αναβιώνοντας έθιμα που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και ενισχύουν τους δεσμούς της τοπικής κοινωνίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία του η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Χρήστος Κομπατσιάρης, εκπρόσωπος της υφ. Ανάπτυξης κας  Μάνη – Παπαδημητρίου, του Βουλευτή κ. Κουλκουδίνα, αντιδήμαρχοι και τοπικοί φορείς.

Η κα Θάλεια Βλανίδου, μιλώντας στον «Ντελάλη», εξήγησε τη σημασία της αναβίωσης αυτού του εθίμου: «Είναι ένα έθιμο που κρατάει ζωντανή τη μνήμη και την παράδοση της Ανατολικής Ρωμυλίας».