«Δεν είμαστε μια ανελεύθερη χώρα που δεν επιτρέπει το ελεύθερο κάμπινγκ. Το ελεύθερο κάμπινγκ δεν επιτρέπεται εξ όσων γνωρίζω, εν πάση περιπτώσει, από τις χώρες που μπορώ να σκεφτώ, σε καμία χώρα του κόσμου και δεν αναφέρομαι μόνο στον δυτικό κόσμο, αλλά αναφέρομαι και σε ασιατικές χώρες, αφρικανικές χώρες» ανέφερε ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, με αφορμή τον συνωστισμό από σκηνές κάμπινγκ το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος στην παραλία Θαψά, στην Εύβοια.

Σημειώνοντας ότι το ελεύθερο κάμπινγκ δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα από το 1977, ο κ. Βαρελίδης επισήμανε πως η εν λόγω παραβατική συμπεριφορά στην Ελλάδα δεν παρατηρείται μόνο από Έλληνες, αλλά παρατηρείται και από ξένους που έρχονται με τροχόσπιτα.

«Και πρέπει να πούμε ότι στις χώρες τους η απαγόρευση αυτή εφαρμόζεται πάρα πολύ αυστηρά. (…) Οπωσδήποτε έχει έρθει η ώρα να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και πρέπει να εφαρμόζεται. Ακούω συχνά το επιχείρημα ότι, μα τι θα κάνεις, θα πιάσεις χίλιους που είναι με σκηνές στην παραλία, γιατί πρέπει να ήταν χίλιοι στην Εύβοια και θα βάλεις κλήση σε χίλιους;

Η απάντηση σε αυτό είναι ότι υπάρχουν ανάλογα στην καθημερινότητά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τροχαίες παραβάσεις.

Το γεγονός ότι δεν μπορείς να πιάσεις όλους όσοι κάνουν τροχαίες παραβάσεις δεν σημαίνει ότι όταν υποπίπτουν στην αντίληψή σου δεν βάζεις κλήσεις.

Επομένως, δεν χρειάζεται να τους πιάσεις όλους. Χρειάζεται όμως να περάσεις το μήνυμα ότι η παραβατικότητα δεν είναι ανεκτή και ότι βάζεις πρόστιμο» τόνισε ο κ. Βαρελίδης.

«Εμείς, ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, στις παραλίες που είναι σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές Natura, έχουμε κάνει κάποιο κατάλογο, έχουμε κάνει μια προτεραιοποίηση κάποιων περιοχών που έχουν ιδιαίτερη οικολογική αξία, γιατί δεν είναι όλες οι περιοχές Natura, έχουμε συνεννοηθεί με το ΥΠΕΚΑ να στείλουμε μία υπόμνηση στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής, εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, για να κάνουν συστηματικούς ελέγχους και να επιβάλλουν το νόμο» συμπλήρωσε ο κ. Βαρελίδης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το κεντρικό κράτος από τα γραφεία στην Μεσογείων ή το υπουργείο Οικονομικών από το Σύνταγμα δεν είναι δυνατόν να ξέρει τι γίνεται σε κάθε παραλία και να δίνει εντολή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα να μεταβαίνει στο σημείο.

«Προφανώς πρέπει να ρυθμίζονται από τις τοπικές κοινωνίες. Η πραγματικότητα είναι ότι τέτοιου τύπου εκτεταμένη παραβατικότητα σχετίζεται με μία κοινωνική ανοχή που υπάρχει.

Και η κοινωνική ανοχή αυτή υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες, γιατί κάποιοι θεωρούνται ότι επωφελούνται οικονομικά από την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων και γιατί θα ψωνίσουν (…)

Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουμε ότι ζούμε σε μία κοινωνία η οποία έχει κανόνες και ο δημόσιος χώρος είναι ένα δημόσιο αγαθό που αν κάποιοι το εκμεταλλεύονται παρά τον νόμο, σημαίνει ότι το στερούν από κάποιον άλλον. (…) Νομίζω είναι μία στρεβλή αντίληψη που έχει κάποιες ιστορικές και πολιτικές καταβολές περί ελευθερίας και ανεξαρτησίας του ατόμου.

Πιστεύω ότι σιγά σιγά φεύγουμε, ωριμάζοντας σαν κοινωνία και ωριμάζοντας η δημοκρατία μας από αυτές τις αντιλήψεις.

Πρέπει όμως νομίζω κι εμείς σαν πολιτεία, για να μην τα ρίχνουμε όλα στους πολίτες, πρέπει να κάνουμε περισσότερα» είπε καταλήγοντας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

 

Πηγή:typosthes