Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακοίνωσε την κοινοποίηση δύο νέων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν στην ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας και την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Οι κανονισμοί αυτοί είναι ο Κανονισμός (ΕΕ) 2020/283 και ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1504, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Οι κανονισμοί αυτοί εισάγουν το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφοριών για τις Πληρωμές (CESOP), ένα εργαλείο που θα επιτρέψει στις φορολογικές αρχές των κρατών-μελών να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις διασυνοριακές πληρωμές.

Το CESOP θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, ιδίως στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το CESOP δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου.

Θα συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τις διασυνοριακές πληρωμές από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. Οι πληροφορίες αυτές θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες όπως η ημερομηνία, το ποσό και το κράτος μέλος προέλευσης της πληρωμής.

Θα αναλύει και θα αποθηκεύει τις πληροφορίες αυτές για την ταυτοποίηση δικαιούχων και την ανίχνευση ύποπτων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, οι νέοι κανονισμοί για το CESOP προβλέπουν τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων που θα συλλέγονται.

Για την Ελλάδα, η εφαρμογή του CESOP αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις:

Οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα έχουν καλύτερα εργαλεία για τον έλεγχο των διασυνοριακών συναλλαγών και τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης στον ΦΠΑ.

Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση των δημόσιων εσόδων και στη διασφάλιση της δίκαιης φορολόγησης.
Η εφαρμογή του CESOP συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων που θα διαβιβάζονται και θα αποθηκεύονται στο σύστημα.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την ταυτοποίηση χρηστών και την παρακολούθηση των προσβάσεων.

Η δημιουργία και η συντήρηση του CESOP καλύπτονται από τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Ωστόσο, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κράτος μέλος, θα επιβαρυνθεί με το κόστος των αναγκαίων προσαρμογών στα εθνικά της συστήματα για τη συλλογή και διαβίβαση των πληροφοριών.

 

Πηγή:dnews