Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει μια νέα πρόταση για τον υπολογισμό του εφάπαξ, με στόχο την αύξηση των ποσών που καταβάλλονται στους συνταξιούχους.

Ο νόμος Κατρούγκαλου οδήγησε σε μείωση του εφάπαξ, αλλά η νέα πρόταση περιλαμβάνει αλλαγές στον υπολογισμό, οι οποίες δεν επηρεάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς βασίζονται αποκλειστικά σε εισφορές εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει την επέκταση της περιόδου υπολογισμού του εφάπαξ από την πενταετία 2009-2013 στην τελευταία πενταετία πριν από τη συνταξιοδότηση.

Αυτό το μέτρο είναι ήδη υπό συζήτηση μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων των Ταμείων Πρόνοιας του Δημοσίου, καθώς ο τρέχων τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε συνεχή μείωση του εφάπαξ για τους ασφαλισμένους που απομακρύνονται από την παραγωγική πενταετία.

Ο νόμος Κατρούγκαλου, που τέθηκε σε ισχύ το 2016, εισήγαγε έναν διπλό τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, ο οποίος οδήγησε σε μείωση των ποσών για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2014 και μετά.

Συγκεκριμένα, το εφάπαξ υπολογίζεται με δύο τμήματα: για τα έτη ασφάλισης έως το 2013 υπολογίζεται με βάση τον παλιό τρόπο, ενώ για τα έτη από το 2014 και μετά επιστρέφονται άτοκα οι εισφορές.

Με την αλλαγή του υπολογισμού, ένας υπάλληλος που βγαίνει στη συνταξη με 36 έτη υπηρεσίας θα λάβει δύο τμήματα εφάπαξ.

Το πρώτο τμήμα του εφάπαξ θα καλύπτει τα έτη ως το 2013 και θα υπολογιστεί βάσει του 60% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013, πολλαπλασιασμένο επί τα έτη ασφάλισης μέχρι το 2013.

Το δεύτερο τμήμα θα αφορά την επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε μετά το 2014 έως το έτος συνταξιοδότησης, χωρίς να υπολογιστεί τόκος.

Η αλλαγή αυτή στον υπολογισμό του εφάπαξ δεν συνεπάγεται κρατήσεις, εκτός από περιπτώσεις οφειλών στην εφορία, δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή οφειλών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ, όπου γίνονται σχετικές παρακρατήσεις.

 

 

Πηγή:dnews