Οι ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν περισσότερο κακό στα φυτά παρά καλό.

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν υπερβολικά, τα φυτά σου αρχίζουν να υποφέρουν από στρες.

Η υπερβολική ζέστη προκαλεί αύξηση της εξάτμισης νερού από τα φύλλα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, εάν δεν ποτίζεις συχνά.

Επιπλέον, η υπερβολική θερμότητα μπορεί να διαταράξει τις φυσιολογικές διεργασίες των φυτών, όπως τη φωτοσύνθεση για παράδειγμα, κάνοντάς τα να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια για να επιβιώσουν.

Εάν τα φυτά σου φαίνονται λίγο πιο πεσμένα, δεν αναπτύσσονται πολύ ή απλώς αντιδρούν στις υψηλότερες θερμοκρασίες με αρνητικό τρόπο, μπορεί να υποφέρουν από θερμικό στρες.

Εδώ είναι πέντε κοινά σημάδια θερμικής καταπόνησης των φυτών και τι συμβουλεύουν οι ειδικοί να κάνετε εάν τα φυτά σας υποφέρουν αυτό το καλοκαίρι.Για να προστατεύσεις τα φυτά σου από το στρες της ζέστης, μπορείς να λάβεις μερικά προληπτικά μέτρα.

5 κοινά σημάδια θερμικού στρες
1. Μαραμένα λουλούδια

Ακριβώς όπως διψάμε σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τα φυτά μπορούν επίσης να αφυδατωθούν σε υπερβολική ζέστη. Για ανθισμένους θάμνους και φυτά, ακόμα και για τα καλύτερα ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άνθηση μαρασμού.

«Ο μαρασμός συμβαίνει όταν τα επίπεδα υγρασίας στο φυτό είναι χαμηλά», λέει ο Thom Rutter, πρώην επαγγελματίας κηπουρός και συντάκτης στο Homes & Gardens.

«Σε υπερβολική ζέστη, η υγρασία στεγνώνει και εξατμίζεται πιο γρήγορα, έτσι το φυτό δεν είναι σε θέση να απορροφήσει επαρκή επίπεδα νερού για να στηρίξει τα λουλούδια», προσθέτει.

Ο μαρασμός είναι ένα σημάδι ότι το φυτό δυσκολεύεται στη ζέστη και μπορεί να είναι καιρός να το ποτίσεις.

2. Κίτρινο φύλλωμα

«Είτε φροντίζετε φυτά εσωτερικού χώρου είτε φυτά εξωτερικού χώρου, όλα κινδυνεύουν να κιτρινίσουν το φύλλωμα από το θερμικό στρες.

Παρόμοια με το μαρασμό, το αποχρωματισμένο φύλλωμα είναι ένα άλλο σημάδι έλλειψης υγρασίας. Όταν τα φυτά δεν λαμβάνουν αρκετή υγρασία, δεν μπορούν να τραβήξουν το νερό μέσα από τις ρίζες για να υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη του φυλλώματος», λέει ο Thom.

Τα φυτά χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν καλά, γι’ αυτό η καλή υγεία του εδάφους είναι ζωτικής σημασίας.

Το πότισμα βοηθά στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από το έδαφος για να θρέψει το φυτό και να κρατήσει το φύλλωμά του λαχταριστό.

Καθώς η ζέστη στεγνώνει τα φυτά πιο γρήγορα, οι ρίζες δεν είναι σε θέση να τραβήξουν νερό και να παρέχουν αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά – καθιστώντας το σωστό πότισμα φυτών σε βασικό μέρος της καλοκαιρινής φροντίδας.

3. Καμμένα φύλλα

Παράλληλα με τις έντονες θερμοκρασίες, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει στο φύλλωμα κάψιμο.

Αν και αυτό είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί σε φυτά εσωτερικού χώρου που προστατεύονται από παράθυρα, μπορεί να επηρεάσει τόσο τα φυτά εσωτερικού χώρου όσο και τα φυτά κήπου.

«Τα καμένα φύλλα έχουν τραγανές άκρες (κάπως σαν την υπερβολικά ψημένη πίτσα) και σε σοβαρές περιπτώσεις, ολόκληρα φύλλα μπορεί να μαυρίσουν και να πεθάνουν», λέει η Donna Letier, ειδικός στα φυτά και Διευθύνων Σύμβουλος της Gardenuity.

Όχι μόνο τα φυτά που υποφέρουν από θερμική καταπόνηση θα καούν από την υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως, αλλά το λανθασμένο πότισμα των φυτών σε ζεστό καιρό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάψιμο των φύλλων.

Είναι καλύτερο να αποφύγεις να βρέχεις το φύλλωμα κάτω από υπερβολική ζέστη για να αποφύγεις τη ζημιά στα φύλλα. Μπορεί επίσης να διαπιστώσεις ότι ορισμένα φύλλα έχουν ουλές από την υπερβολική ζέστη και την έκθεση στον ήλιο.

«Το ηλιακό έγκαυμα στα φύλλα θα εμφανιστεί ως λευκές κηλίδες στα φύλλα που εκτίθενται σε εκτεταμένο έντονο ηλιακό φως», προσθέτει η Donna.

4. Πτώση καρπών και ανθέων

Εάν έχεις έναν κήπο γεμάτο με όμορφα οπωροφόρα δέντρα που προσφέρουν μια εκθαμβωτική εμφάνιση ανθέων την άνοιξη, μπορεί να διαπιστώσεις ότι το θερμικό στρες προκαλεί πτώση των καρπών και των ανθέων.

Είναι όταν τα φυτά ρίχνουν τα λουλούδια και τους καρπούς τους πριν έρθει η ώρα να το κάνουν.

«Τα καρποφόρα φυτά θα έχουν πρόωρη πτώση όπου τα λουλούδια και οι νέοι καρποί μπορεί να πέσουν νωρίς, καθώς το φυτό δίνει προτεραιότητα στην επιβίωση της αναπαραγωγής», σημειώνει η Donna.

Όταν τα φυτά βρίσκονται υπό πίεση από τη θερμότητα, η ενέργεια και οι διαθέσιμες πηγές νερού θα χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν το φυτό ζωντανό αντί να παράγουν άφθονα λουλούδια και φρούτα.

Ως αποτέλεσμα, οι ανθοφορίες και οι καλλιέργειες δεν υποστηρίζονται και θα πέσουν νωρίς.

5. Καμία νέα ανάπτυξη

Με όλο το άγχος των υψηλών θερμοκρασιών και του προσβεβλημένου φυλλώματος, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το θερμικό στρες μπορεί να εμποδίσει την καλή ανάπτυξη των φυτών.

«Εάν τα φυτά σας έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται ακριβώς κατά τη διάρκεια της ενεργούς ανάπτυξής τους το καλοκαίρι, είναι ένδειξη ότι δεν αντιμετωπίζουν πολύ καλά τον ζεστό καιρό.

Το θερμικό στρες θέτει τα φυτά σε λειτουργία επιβίωσης, επομένως δεν θα κατευθύνουν πόρους σε νέα ανάπτυξη», λέει ο Drew Swainston , πρώην επαγγελματίας κηπουρός και συντάκτης στο Homes & Gardens.

«Είναι πιθανό να παρατηρήσετε έλλειψη νέων βλαστών και φύλλων από φυτά υπό πίεση υπερβολικής ζέστης, όπου διαφορετικά θα παρατηρούσαν αυτή την εποχή του χρόνου», προσθέτει.

Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί από άλλα λάθη της καλοκαιρινής κηπουρικής , όπως η υπερβολική λίπανση των φυτών κατά τη διάρκεια της ενεργού ανάπτυξής τους και η πρόκληση εγκαυμάτων στις ρίζες.

 

 

Πηγή:theissue