H συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας στην Ελλάδα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth (CTY) Greece έγινε η ευκαιρία για μία διαδραστική δημοσιογραφική ενημέρωση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, στο Κολλέγιο Ανατόλια, στο Anna Papageorgiou STEM Center, με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς.

Δημοσιογράφοι μαζί με μαθητές και μαθήτριες που παρακολουθούν αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη το μάθημα «Γενετική» στο θερινό πρόγραμμα του CTY Greece συμμετείχαν στην πρωτότυπη δραστηριότητα Genetics Escape Room .


Αποκωδικοποιώντας τα Μυστήρια του
DNA. Αναλαμβάνοντας τον ρόλο των γενετιστών, εφάρμοσαν εργαστηριακές τεχνικές για να λύσουν ένα «μυστήριο» και να βρουν το «κρυμμένο» μήνυμα ώστε να «αποδράσουν» από το Escape Room που δημιουργήθηκε για τη δράση αυτή.

Οι δημοσιογράφοι έλαβαν τις οδηγίες από την καθηγήτρια του μαθήματος «Γενετική» Δρ Μαρία Τσαουσίδου και τους βοηθούς της Τατιάνα Κουκοβίνη και Γιώργο Τσουκαλά.

Το συγκεκριμένο μάθημα περιέχει σύνθετες έννοιες και διαδικασίες που διδάσκονται στο 1ο εξάμηνο του πανεπιστημίου, ωστόσο τα συγκεκριμένα παιδιά, λόγω των εξαιρετικών ακαδημαϊκών τους ικανοτήτων αλλά και του τρόπου διδασκαλίας, είναι σε θέση να τις κατανοήσουν και να τις αφομοιώσουν.

Φέτος 400 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο συμμετέχουν στα θερινά προγράμματα του CTY Greece στη Θεσσαλονίκη (Κολλέγιο Ανατόλια) και στην Αθήνα (OTEAcademy) με το 60 % να προέρχεται από σχολεία της περιφέρειας (Χίος, Λέσβος, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Ιωάννινα, Δράμα, Άρτα, Λειβαδιά, Καλαμάτα, Λάρισα, Κρήτη, Κως).

Το 54% των μαθητών/τριών φοιτά φέτος με υποτροφία,

Καλωσορίζοντας τους δημοσιογράφους, ο Γιάννης Τσορμπατζόγλου, Chief Operating Officer for Planning & Innovation & Vice President for Cross Divisional Programs του Κολλεγίου Ανατόλια, παρουσίασε συνοπτικά το ιστορικό της ίδρυσης του Κέντρου, που συστάθηκε το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη  συνεργασία του διεθνούς φήμης πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Στόχος του CTY Greece είναι να εντοπίζει χαρισματικούς μαθητές και μαθήτριες, να σχεδιάζει και να υλοποιεί καινοτόμα και διαδραστικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα παιδιών με ιδιαίτερες ακαδημαϊκές και αντιληπτικές ικανότητες.

Παράλληλα, το μεγάλο πρόγραμμα υποτροφιών, για το οποίο το Κολλέγιο Ανατόλια έχει δημιουργήσει ειδικό καταπίστευμα και υποστηρίζεται από εταιρίες και οργανισμούς, ενισχύει τον συμπεριληπτικό χαρακτήρα του CTY Greece.

Από το 2014 μέχρι σήμερα:

  • Περισσότερα από 7.500 παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, και Λυκείου έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα και προγράμματα του CTY Greece
  • Περισσότερα από 1.800 παιδιά έχουν λάβει υποτροφία με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα για τα θερινά προγράμματα, ποσοστό μεγαλύτερο του 54% σε όλα τα χρόνια του προγράμματος
  • Το 50% των μαθητών/τριών έχει προέλθει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και το υπόλοιπο από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου
  • Περισσότεροι από 3.700 καθηγητές και δάσκαλοι από 200 διαφορετικά σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν λάβει μέρος στα δωρεάν επιμορφωτικά εργαστήρια που προσφέρει το CTY Greece με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και άλλων δωρητών

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι καθώς το ποσοστό υποτροφιών έχει ξεπεράσει το 50%. Στόχος μας είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί και άλλο  προς όφελος ακόμη περισσότερων παιδιών  από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο» επεσήμανε ο Γιάννης Τσορμπατζόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στη διοργάνωση του διεθνούς Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Άτομα με Υψηλές Ικανότητες/ European Council for High Ability (ECHA), που έχει αναλάβει το CTY Greece ως μέλος του ECHA.

Έπειτα από μια επιτυχημένη διαδικασία διεκδίκησης, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, από τις 28 έως τις 31  Αυγούστου 2024, συγκεντρώνοντας 400 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από 30 χώρες παγκοσμίως, και διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές στον κλάδο των χαρισματικών παιδιών.

Δέκα χρόνια CTY Greece

Υποστηρίζοντας τα χαρισματικά παιδιά

«Παρά τις αυξημένες ακαδημαϊκές ικανότητές τους, οι συγκεκριμένοι μαθητές και μαθήτριες,  δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να αναπτύξουν, όσο θα μπορούσαν, το δυναμικό τους» επεσήμανε η Δρ Γεωργία Τσουλφά, Διευθύντρια του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο το ακαδημαϊκό περιβάλλον του Κέντρου υποστηρίζει τα παιδιά να αναδείξουν το πολύτιμο πνευματικό δυναμικό τους, και να κοινωνικοποιηθούν μέσα από την αλληλεπίδραση με συνομηλίκους τους με κοινά ενδιαφέροντα.

«Τα χαρισματικά παιδιά μπορεί να έχουν το προφίλ του άριστου μαθητή ή μαθήτριας ή και όχι. Μπορεί να φαίνονται αδιάφοροι  ίσως γιατί αφομοιώνουν γρήγορα την ύλη, δεν τους ενδιαφέρει το αντικείμενο ή γιατί ο ρυθμός της τάξης είναι πολύ αργός.

Για όλα αυτά τα παιδιά περιπτώσεις το CTY Greece αποτελεί μία ακαδημαϊκή διέξοδο. Το πρόγραμμα επιτρέπει στο κάθε παιδί να εξελίσσεται στον δικό του χρόνο και με τον δικό του ρυθμό, χωρίς να συγκρίνεται και να βαθμολογείται. Παράλληλα, ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών ώστε να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους σε ένα υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον.

Επίσης, το Κέντρο διοργανώνει δωρεάν επιμορφωτικά εργαστήρια σε εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν να εντοπίζουν ένα χαρισματικό παιδί στην τυπική τους τάξης και να το υποστηρίζουν ανάλογα».   

Τα μαθήματα του CTY Greece είναι καινοτόμα, διαδραστικά και συχνά συνδυάζουν πολλά επιστημονικά πεδία, όπως το μάθημα «Food Power: Highway to Health» που δημιουργήθηκε το 2021 από το CTY Greece με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς, και περιέχει, μεταξύ άλλων, στοιχεία Βιολογίας, Χημείας, Διατροφολογίας, Βιοτεχνολογίας, Μικροβιολογίας, και Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων.

 Εμπνευσμένο από τη ρήση του Αριστοτέλη, «είμαστε ότι τρώμε», το ταξίδι ξεκινά με την εξερεύνηση των ομάδων τροφίμων, ανακαλύπτοντας την επίδρασή τους τόσο στην προσωπική ευημερία όσο και στην υγεία του πλανήτη, και την έννοια της «διατροφικής δικαιοσύνης».

Οι μαθητές/τριες αναλύουν τα παγκόσμια διατροφικά trends, δοκιμάζουν ζυμούμενα τρόφιμα και εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών, μαθαίνουν πώς γίνονται οι γευστικές δοκιμές στα σύγχρονα εργαστήρια και στη βιομηχανία, και σχεδιάζουν τα δικά τους προϊόντα.

«Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό» ανέφερε στη δημοσιογραφική ενημέρωση η Βασιλική ΑδαμίδουΔιευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Βιωσιμότητας της Lidl Ελλάς, ανακοινώνοντας ότι εργασίες των παιδιών από το  μάθημα «Food Power: Highway to Health» θα παρουσιαστούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται η Lidl παγκοσμίως, στις 31 χώρες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

 Η Lidl Ελλάς είναι μεγάλος δωρητής του CTY Greece προσφέροντας κάθε χρόνο 25 πλήρεις ή 50 μερικές υποτροφίες για το θερινό πρόγραμμα.

Συνολικά η Lidl Ελλάς έχει προσφέρει περισσότερα από 1 εκ. ευρώ για υποτροφίες, ενημερωτικές και επιμορφωτικές δράσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως ανέφερε η Βασιλική Αδαμίδου.

Παράλληλα υπογράμμισε την τεράστια κοινωνική αξία του προγράμματος και τη θετική του επίπτωσή του  στις ζωές των παιδιών και των οικογενειών τους, όπως τεκμηριώθηκε με την Έκθεση Κοινωνικού Αποτυπώματος (SROI/Social Return of Investment) που υλοποιήθηκε το 2021 και έδειξε ότι για κάθε ευρώ που προσφέρεται ως δωρεά, η επιστρεφόμενη αξία στην κοινωνία ανέρχεται στα 3,7 ευρώ.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το πρόγραμμα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και ευχόμαστε να διευρυνθεί η συμμετοχή και άλλων δωρητών» υπογράμμισε η Βασιλική Αδαμίδου.

  • Το CTY Greece τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Οργανισμού European Council of High Ability (ECHA) και του European Talent Support Network. Σύμβουλος προγράμματος είναι το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ιδρυτικός δωρητής του CTY Greece είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεγάλοι δωρητές του Κέντρου είναι η τράπεζα Eurobank και η εταιρία Lidl Ελλάς. Δωρητές είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η εταιρία Netcompany-Intrasoft, η εταιρία Star Bulk Carriers Corp., και η Deloitte.

Χορηγός αερομεταφορών είναι η εταιρία AEGEAN Airlines. Το CTY Greece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Cyprus.

Δημοσιογράφοι μαζί με μαθητές και μαθήτριες που παρακολουθούν αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη το μάθημα «Γενετική» στο θερινό πρόγραμμα του CTY Greece συμμετείχαν στην πρωτότυπη δραστηριότητα “Genetics Escape Room 
Αποκωδικοποιώντας τα Μυστήρια του DNA” με διδάσκουσα τη Δρα Μαρία Τσαουσίδου
Δημοσιογράφοι μαζί με μαθητές και μαθήτριες που παρακολουθούν αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη το μάθημα «Γενετική» στο θερινό πρόγραμμα του CTY Greece συμμετείχαν στην πρωτότυπη δραστηριότητα “Genetics Escape Room Αποκωδικοποιώντας τα Μυστήρια του DNA” με διδάσκουσα τη Δρα Μαρία Τσαουσίδου
Peter Chresanthakes, Vice President, Institutional Advancement, Κολλέγιο Ανατόλια, Γιάννης Τσορμπατζόγλου, Chief Operating Officer for Planning & Innovation & Vice President for Cross Divisional Programs, Κολλέγιο Ανατόλια, Δρ Γεωργία Τσουλφά, Διευθύντρια του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Έφορος Κολλεγίου Ανατόλια, Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Βιωσιμότητας της Lidl Ελλάς
Peter Chresanthakes, Vice President, Institutional Advancement, Κολλέγιο Ανατόλια, Γιάννης Τσορμπατζόγλου, Chief Operating Officer for Planning & Innovation & Vice President for Cross Divisional Programs, Κολλέγιο Ανατόλια, Δρ Γεωργία Τσουλφά, Διευθύντρια του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Έφορος Κολλεγίου Ανατόλια, Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Βιωσιμότητας της Lidl Ελλάς
Στιγμιότυπα από τη δραστηριότητα “Genetics Escape Room:Αποκωδικοποιώντας τα Μυστήρια του DNA”
Στιγμιότυπα από τη δραστηριότητα “Genetics Escape Room:Αποκωδικοποιώντας τα Μυστήρια του DNA”
H διδάσκουσα του μαθήματος Γενετικής στο CTY Greece Δρ Μαρία Τσαουσίδου
H διδάσκουσα του μαθήματος Γενετικής στο CTY Greece Δρ Μαρία Τσαουσίδου

 

(Δελτίο τύπου)