Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε με ομιλία του ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού.

Στην έναρξη του λόγου ο κ. Μπαραλιάκος τόνισε πως η εξέλιξη του τουριστικού μας προϊόντος, κατέστησε τον τουρισμό έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας.

Ωστόσο τα διαπιστωμένα σε όμορες χώρες φαινόμενα υπερτουρισμού καθιστούν αναγκαίο τον εξορθολογισμό ορισμένων πτυχών της τουριστικής μας πολιτικής.

Γι’ αυτό και οι διατάξεις του νομοσχεδίου στοχεύουν στην διασφάλιση της βιώσιμης και ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης.

Ο Βουλευτής Πιερίας υπογράμμισε πως από την πρώτη θητεία του στο Κοινοβούλιο έχει ξεκινήσει και συνεχίζει να επεξεργάζεται με τους παραγωγικούς φορείς, τους συλλόγους και την κοινωνία των πολιτών ένα εφαρμόσιμο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης στην Πιερία και τις 365 ημέρες του χρόνου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλους προορισμούς της Πατρίδας μας.

 Το παρόν νομοσχέδιο, επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μπαραλιάκος, προωθεί την οργανωμένη τουριστική κατασκήνωση πολυτελούς διαβίωσης, που αναβαθμίζεται σε ένα διακριτό τουριστικό προϊόν με αξιοσημείωτη διάδοση, εδώ και αρκετά χρόνια, στη διεθνή τουριστική αγορά.

Και η Πιερία δύναται να ευνοηθεί, αφού εδώ και αρκετά χρόνια πρωταγωνιστεί στον κλάδο των camping’s.  και είναι πρωτοπόρος στην εγχώρια αγορά.

 Επιπλέον, οι εισαγόμενες ρυθμίσεις που αφορούν στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ορειβατικών καταφυγίων και στην περιβαλλοντική τους συμμόρφωση θα ευνοήσουν τον ορεινό τουρισμό στον Όλυμπο και τα Πιερία.

Το μυθικό βουνό δέχεται συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών, οπότε επιβάλλεται η χάραξη ενός οδικού χάρτη, ώστε να τηρηθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας των επισκεπτών, και παράλληλα, να πολλαπλασιαστεί η προστιθέμενη τουριστική αξία που παράγει ο Όλυμπος.

Ήδη, με ενέργειες του Δασαρχείου Πιερίας, θα λειτουργήσει τις επόμενες μέρες το φυλάκιο στην  πύλη εισόδου του Εθνικού Πάρκου από το Λιτόχωρο, για την ενημέρωση των επισκεπτών για τους κανόνες ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο βουνό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Βουλευτής Πιερίας στο πλέγμα των ρυθμίσεων του Νομοσχεδίου που ενισχύουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως ο οινοτουρισμός της Πιερίας και τα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής με το παρόν σχέδιο νόμου αποκτούν δυνατότητες τουριστικών καταλυμάτων εντός των εγκαταστάσεών τους.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να κάνει  λόγο και για τον αλιευτικό και τον καταδυτικό τουρισμό που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε μέρη, όπως η Πιερία, με ακτογραμμές άνω των 70 χιλιομέτρων και να απογειώσουν την διαμονή των επισκεπτών με μοναδικά βιώματα.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ Μπαραλιάκος στήριξε το Νομοσχέδιο με το οποίο εισάγονται οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές της τουριστικής επιχειρηματικότητας και αξιοποιούνται τρόποι ποιοτικής αναβάθμισης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

 

(Δελτίο τύπου)