Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τράπεζες, προγραμματίζει από τον Μάρτιο του 2025 να αυξήσει το όριο στις συναλλαγές μέσω του συστήματος πληρωμών IRIS από τα 500 στα 1.000 ευρώ.

Από την ίδια ημερομηνία, όλες οι επιχειρήσεις λιανικής θα είναι υποχρεωμένες να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS.

Η αλλαγή αυτή θα γίνει χωρίς επιβάρυνση για τους καταναλωτές, ενώ θα επιβληθεί μικρή προμήθεια για τις επιχειρήσεις.

Παρόλο που ο κανονισμός προβλέπει την καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών έως τον Οκτώβριο του 2025, η Ελλάδα θα προχωρήσει νωρίτερα, με στόχο την πλήρη υλοποίηση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025.

Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να αναβαθμιστεί το λογισμικό εκκαθάρισης συναλλαγών και να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα άμεσων πληρωμών για όλες τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι χρήστες του συστήματος IRIS ανέρχονται σε 2,6 εκατομμύρια ιδιώτες και 400.000 επαγγελματίες. Από τα 160 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει διακανονίσει η ΔΙΑΣ στο πρώτο τετράμηνο του έτους, μόλις 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν το IRIS.

Από τις 150 εκατομμύρια συναλλαγές, μόνο τα 16 εκατομμύρια σχετίζονται με το IRIS, γεγονός που υποδηλώνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

 

 

Πηγή:dnews