Χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να διατηρήσουν τις παλαιές ρυθμίσεις οφειλών τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά οφειλέτες που δεν έχουν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει χρέη στο Δημόσιο, τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 19 Απριλίου 2024. Επίσης, περιλαμβάνει φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία υποβολής έληξε πριν την 20ή Απριλίου 2024.

Οι οφειλέτες καλούνται να εξοφλήσουν ή να τακτοποιήσουν με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής τις νέες αρρύθμιστες οφειλές τους προς το Δημόσιο, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2024.

Εάν δεν το πράξουν, κινδυνεύουν να χάσουν τις παλαιότερες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ήδη ενταχθεί. Εάν πληρώσουν θα πετύχουν την αναβίωση των ρυθμίσεων τους.

Οι ρυθμίσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς, καθώς επιτρέπουν την εξόφληση των χρεών σε δόσεις, διευκολύνοντας έτσι τους οφειλέτες να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την νέα ευνοϊκότερη νομοθεσία που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση , δεν επέρχεται απώλεια της ρύθμισης τμηματικής καταβολής της οφειλής προς το Δημόσιο, σε περίπτωση που προκύψει νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Η νέα αυτή οφειλή πρέπει να εξοφληθεί ή να τακτοποιηθεί με νέα ρύθμιση δόσεων εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της.

Επιπλέον, δεν επέρχεται απώλεια της ρύθμισης τμηματικής καταβολής σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής κάποιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ, εφόσον η δήλωση αυτή υποβληθεί εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Με το προηγούμενο καθεστώς, ακόμη και μία ημέρα καθυστέρησης στην υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή η δημιουργία νέων αρρύθμιστων οφειλών, οδηγούσε τους φορολογούμενους στην απώλεια των ρυθμίσεών τους.

Η νέα νομοθεσία αποσκοπεί στη μείωση της πίεσης στους φορολογούμενους και στη διατήρηση των ρυθμίσεων τους, παρά τις μικρές καθυστερήσεις ή νέες οφειλές.

Αυτή η αλλαγή ήλθε ως απάντηση στις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών και των επιχειρήσεων που επηρεάζονταν αρνητικά από την αυστηρότητα του προηγούμενου καθεστώτος.

 

 

Πηγή:dnews