Τι θα χρειαστούμε για να καθαρίσουμε το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα.

Ένα βρόμικο κλιματιστικό- ή ένας ανεμιστήρας στην ίδια κατάσταση- δεν είναι απλά λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά μπορεί να αποτελέσει απειλή για την υγεία μας, ιδιαίτερα σε άτομα με ευαίσθητο αναπνευστικό ή αλλεργίες.

Μάλιστα, αν χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό όλο το χρόνο, πρέπει να το καθαρίζουμε τουλάχιστον ένα μήνα, σύμφωνα με το Wirecutter. Το ίδιο ισχύει και για τον ανεμιστήρα.

Τι θα χρειαστούμε
Ζεστό νερό: Αν ο ανεμιστήρας είναι πραγματικά βρόμικος, ίσως χρειαστούμε ξύδι και υγρό πιάτων.
Πανιά ή χαρτί κουζίνας
Οδοντόβουρτσα ή σφουγγάρι
Κατσαβίδι
Σκούπα (προαιρετικά)
Πώς καθαρίζουμε τον ανεμιστήρα
Αφαιρούμε το προστατευτικό κάλυμμα, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσεως της συσκευής.

Αν έχει μαζευτεί πολλή σκόνη στις λεπίδες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη σκούπα για να τις καθαρίσουμε.

Αφού αφαιρέσουμε την περισσότερη σκόνη, τρίβουμε τις λεπίδες χρησιμοποιώντας ζεστό νερό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε στο νερό ξύδι ή υγρό πιάτων, για να τις καθαρίσουμε πιο εύκολα. Μία καλή λύση είναι να τις τρίψουμε με οδοντόβουρτσα ή σφουγγάρι.

Μόλις τελειώσουμε με τις λεπίδες, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για να καθαρίσουμε το προστατευτικό κάλυμμα του ανεμιστήρα.

Στο τέλος, πρέπει να στεγνώσουμε καλά ό,τι καθαρίσαμε, προτού συναρμολογήσουμε ξανά τον ανεμιστήρα. Για να είμαστε πιο ασφαλείς, τα αφήνουμε να στεγνώσουν τουλάχιστον μία ώρα.

Πώς καθαρίζουμε το κλιματιστικό
Οι οδηγίες χρήσης της συσκευής συνήθως αναφέρουν πώς και κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε το φίλτρο.

Το Wirecutter συμβουλεύει να το κάνουμε μία ή δύο φορές τον μήνα. Σε κάποια μοντέλα εμφανίζεται ένδειξη για το πότε πρέπει να καθαριστεί το φίλτρο, ανάλογα με τις ώρες χρήσης.

Κάποιοι ειδικοί συμβουλεύουν αφού αφαιρέσουμε το φίλτρο, να το καθαρίσουμε με την ηλεκτρική σκούπα, μετά να το πλύνουμε με ζεστό νερό και να το αφήσουμε να στεγνώσει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ήπιο απορρυπαντικό.

 

 

Πηγή:dnews