Βαθυσκάφη θα καταγράψουν εκατ. εικόνες υψηλής ανάλυσης για να μελετηθεί το ναυάγιο

Μια αποστολή στην οποία περιλαμβάνονται ειδικοί στον τομέα της απεικόνισης, επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων και ιστορικών ξεκινησε 12 Ιουλίου από το λιμάνι της αμερικανικής πόλης Πρόβιντενς στο Ρόουντ Άιλαντ.

Στόχος είναι η πραγματοποίηση σαρώσεων του ναυαγίου του Τιτανικού ώστε να δημιουργηθεί ένα λεπτομερές προφίλ του βυθισμένου πλοίου έτσι ώστε η μελέτη των εικόνων να αποκαλύψει νέα στοιχεία που θα συμπληρώσουν το παζλ του τι συνέβη όταν έγινε η σύγκρουση με το παγόβουνο και πώς τελικά το θρυλικό πλοίο κατέληξε στον παγωμένο βυθό του Βόρειου Ατλαντικού στο παρθενικό του ταξίδι από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Αυτή θα είναι η πρώτη αποστολή στον Τιτανικό μετά την περσινή τραγωδία του OceanGate όπου πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να επισκεφθούν το χαμένο πλοίο με ένα βαθυσκάφος.

Στο πλαίσιο της αποστολής έχει μάλιστα προβλεφθεί να γίνει ένα μνημόσυνο στη θάλασσα τόσο για τους πέντε νεκρούς του δυστυχήματος όσο και τους περίπου 1,500 επιβάτες και το πλήρωμα που του Τιτανικού που έχασαν την ζωή τους όταν βυθίστηκε το πλοίο στις 15 Απριλίου του 1912.

Η αποστολή οργανώνεται από την αμερικανική εταιρεία RMS Titanic Inc που έχει καταφέρει να αποκτήσει αποκλειστικά δικαιώματα ερευνών στον Τιτανικό από τις οποίες έχουν ανασυρθεί μέχρι σήμερα έχει περίπου 5,500 αντικείμενα από το διασημότερο ναυάγιο στον κόσμο.

Η καταγραφή
Δύο ρομποτικά οχήματα θα… βουτήξουν στον ωκεανό και θα πάνε στον πυθμένα εκεί που βρίσκεται το κουφάρι του Τιτανικού για να τραβήξουν εκατομμύρια φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και να φτιάξουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο όλων των συντριμμιών.

«Θέλουμε να δούμε το ναυάγιο με μια σαφήνεια και ακρίβεια που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ πριν», εξήγησε ο επικεφαλής της αποστολής Ντέιβιντ Γκάλο.

Ένα από τα δύο οχήματα θα τοποθετήσουν επίσης μια πλακέτα στο βυθό δίπλα στο ναυάγιο προς τιμήν του Πολ Ανρί Ναρζολέ που ήταν ανάμεσα στους πέντε επιβάτες του βαθυσκάφους.

Ήταν διευθυντής έρευνας στην RMS Titanic Inc είχε επισκεφτεί πολλές φορές το ναυάγιο και επρόκειτο να ηγηθεί αυτής της αποστολής λεπτομερούς χαρτογράφησης του ναυαγίου.

 

 

Πηγή:naftemporiki