Οι φορολογούμενοι που σκοπεύουν να προβούν σε γονική παροχή ή δωρεά, πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις σχετικές φορολογικές διατάξεις και διαδικασίες.

Η κατανόηση των αφορολόγητων ορίων και των απαιτούμενων προϋποθέσεων είναι κρίσιμη για την αποφυγή φορολογικών επιβαρύνσεων.

Οι φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν μια γονική παροχή ή δωρεά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

• Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά γονικές παροχές και δωρεές οποιασδήποτε φύσεως περιουσίας (κινητής, ακίνητης, απαίτησης) με δωρεοδόχους μόνο τα πρόσωπα της Α’ κατηγορίας (σύζυγος, μέρος συμφώνου συμβίωσης, τέκνα, εγγόνια και γονείς). Εξαιρούνται αδέλφια, ανίψια, θείοι και άλλοι συγγενείς. Οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές θα πρέπει να αποδεικνύονται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

• Κατά τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών εγγράφων μεταβίβασης ακινήτων, η καταβολή του τιμήματος γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής. Χρηματικές γονικές παροχές με μετρητά, όπως χρήματα που βγήκαν από το στρώμα ή το σεντούκι, φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 10%, χωρίς αφορολόγητο όριο. Το ίδιο ισχύει και όταν ο γονιός καταθέσει χρήματα στον λογαριασμό του παιδιού.

• Σε περιπτώσεις διαδοχικών δωρεών όπου ωφελούνται πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, η εφορία διερευνά τις πραγματικές συνθήκες και τη σκοπιμότητα των δωρεών, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ αυτών. Αν αποδειχθεί ότι ο τελικά ωφελούμενος είναι πρόσωπο εκτός Α’ κατηγορίας δικαιούχων και ότι οι δωρεές έγιναν για αυτό το σκοπό, επιβάλλεται φόρος 20% χωρίς αφορολόγητο όριο. Αν το διάστημα μεταξύ των διαδοχικών δωρεών είναι σύντομο, επιβάλλεται έλεγχος.

• Η δυνατότητα του γονέα ή δωρητή να πραγματοποιήσει χρηματική γονική παροχή ή δωρεά προς το τέκνο ή δωρεοδόχο δεν ελέγχεται κατά το στάδιο της υποβολής της δήλωσης. Δεν υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παρελθόντων ετών. Το πόθεν έσχες του δωρητή ερευνάται κατά τον έλεγχο της δήλωσης. Για τον λόγο αυτό, όσοι δωρίζουν χρήματα πρέπει να ελέγχουν τα εισοδήματά τους για να καλύψουν τη δωρεά ή γονική παροχή.

• Μία λύση για την κάλυψη του πόθεν έσχες είναι η ανάλωση κεφαλαίου. Με αυτή τη μέθοδο, οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα προηγούμενων ετών χωρίς περιορισμό, δηλαδή εισοδήματα που είχαν πριν από 5, 10, 20 ή περισσότερα χρόνια.

• Σε περίπτωση μεταφοράς χρηματικού ποσού σε κοινό λογαριασμό του τέκνου ή δωρεοδόχου με τρίτο πρόσωπο, η αποδεδειγμένη χρήση του ποσού από το τέκνο ή δωρεοδόχο και όχι από το τρίτο πρόσωπο αποτελεί αντικείμενο ελέγχου. Αν αποδειχθεί η χρήση του ποσού από το τρίτο πρόσωπο, επιβάλλεται φόρος δωρεάς.

 

Πηγή:dnews