Με την προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να λήγει σε 72 ώρες, είναι πλέον προφανές πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα δώσει παράταση στη διαδικασία υποβολής.

Με την προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να λήγει σε 72 ώρες, είναι πλέον προφανές πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα δώσει παράταση στη διαδικασία υποβολής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από το σύνολο των 6,6 εκατομμυρίων δηλώσεων που θα πρέπει να υποβληθούν συνολικά, έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, 23 Ιουλίου, 5.484.719 δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν ακόμη 1.131.793 δηλώσεις να υποβληθούν μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

Με βάση τον αριθμό αυτό, απαιτείται η υποβολή περίπου 377.264 δηλώσεων ημερησίως για να καταφέρουν οι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στην προθεσμία. Αυτό είναι αδύνατον.

Σύμφωνα με τους λογιστές, υπάρχει συνεχής ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων λόγω νέων βεβαιώσεων αποδοχών που υποβάλλονται από φορείς, λαθών στις αυτοματοποιημένες δηλώσεις, και σημαντικών εκκρεμοτήτων. Οι φοροτεχνικοί τονίζουν ότι η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων δεν μπορεί να είναι πριν την 30η Σεπτεμβρίου.

Παρά τα εμφανή προβλήματα, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα δοθεί παράταση πέραν της 26ης Ιουλίου, χωρίς να παρέχει σαφείς εξηγήσεις για την άρνησή της. Οι λογιστές αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση ανησυχεί για τα κρατικά έσοδα ή αν πρόκειται για την τήρηση κάποιας υπόσχεσης.

Οι λογιστές πλέον απαιτούν ότι ο Αύγουστος δεν μπορεί να είναι μήνας με δηλωτικές υποχρεώσεις. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα στην ξεκούραση τον Αύγουστο για εμάς και τους συνεργάτες μας. Για ποιο λόγο να συνεχίσουμε να καταγράφουμε περισσότερους συναδέλφους με ψυχοσωματικές ασθένειες, να οδηγούμαστε σε αδιέξοδες καταστάσεις», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση, οι φορολογούμενοι που δεν θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι την Παρασκευή θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 500 ευρώ.

Ειδικότερα, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής: 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, στις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών προσώπων. Στις χρεωστικές δηλώσεις επιβάλλεται επίσης πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία και είναι πιστωτικές ή μηδενικές, και 250 ευρώ στις χρεωστικές. 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και είναι πιστωτικές ή μηδενικές, και 500 ευρώ στις χρεωστικές.

Εκκρεμεί η υποβολή του 32,6% των εντύπων Ε3
Μόλις το 67,4% των εντύπων Ε3, των καταστάσεων οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα έχει υποβληθεί έως σήμερα στην εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί συνολικά 1.069.086 έντυπα Ε3, σε σύνολο 1.585.809 δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν εφέτος.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 32,6% λιγότερες δηλώσεις από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης, δεν λείπουν τα λάθη καθώς οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες απαιτήσεις και διαδικασίες που αφορούν το έντυπο Ε3.

Πρώτα και κύρια, πρέπει να σημειωθεί η υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3 πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1 ή Ν), ακόμη και εάν το εισόδημα είναι μηδενικό.

Εάν έχει οριστικοποιηθεί ήδη το έντυπο Ε3, ο φορολογούμενος μπορεί να το τροποποιεί μέχρι την οριστική υποβολή του Εντύπου Ν ή του Ε1. Μετά την οριστική υποβολή, η δυνατότητα τροποποίησης του Ε3 κλείνει.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο σφάλμα στο έντυπο Ε3, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονική τροποποιητική δήλωση για την επιδιόρθωση τυχόν λαθών.

Από το φορολογικό έτος 2023, προσυμπληρώνονται κατηγορίες εσόδων και εξόδων με ποσά στους σχετικούς κωδικούς των αντίστοιχων πινάκων, βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και του χαρακτηρισμού αυτών, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις.

Η προσυμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε3 έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση του φορολογούμενου και δεν είναι δεσμευτική.

Τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς δύνανται να τροποποιούνται από τον φορολογούμενο. Εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλα τα έξοδα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 585 («Διάφορα Λειτουργικά Έξοδα») της στήλης «Σύνολο», στην επιλογή 016 του σχετικού Υποπίνακα.

Η συμπλήρωση του εντύπου Ε3 αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη του φορολογούμενου, η οποία πρέπει να εκτελείται με ακρίβεια και σύμφωνα με τις οδηγίες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν στο αρχείο του Μητρώου, συμπληρώνονται αυτόματα: η αρμόδια υπηρεσία υποβολής, το φορολογικό έτος, η κατηγορία βιβλίων εάν υπάρχουν, καθώς και ο κωδικός αριθμός κύριας δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Επιπλέον, στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3 προσυμπληρώνονται τα εξής πεδία: η ημερομηνία πρώτης έναρξης, η ημερομηνία έναρξης ισχύοντος κατά το τρέχον φορολογικό έτος (εκτός αν υπήρξε διακοπή εργασιών πριν από το φορολογικό έτος 2022) και η ημερομηνία διακοπής εργασιών, εάν αυτή πραγματοποιήθηκε εντός του φορολογικού έτους 2022.

Τα προσυμπληρωμένα δεδομένα μπορούν να τροποποιηθούν εάν υπάρξει ενημέρωση στο μητρώο της αρμόδιας υπηρεσίας.

 

Πηγή:dnews