Σε αδιέξοδο με τον αριθμό των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει η προαταβολή στις επικουρικές συντάξεις.

Να επανέλθει η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής επικουρικής σύνταξης κατόπιν αίτησης των ίδιων των συνταξιούχων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας λόγω πολλών εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2024, δείχνουν ότι η μείωση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων δεν επιτυγχάνεται και τελικά μάλλον είναι δυσκολότερη παρά ευκολότερη μετά τη ρύθμιση για έκδοση τους με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 43.000 επικουρικές που καθυστερούν να εκδοθούν πέραν του εξαμήνου που ορίζει ο νόμος και να έχουν μείνει μόνον 19.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις.

Σε αναμονή για έκδοση βρίσκονται 42.958 επικουρικές συντάξεις από όλα τα Ταμεία. Από αυτές οι 7.665 επικουρικές χαρακτηρίστηκαν ως «ανελαστικές», καθώς οι συνταξιούχοι είτε δεν είχαν πάρει ακόμη την κύρια σύνταξη, που αποτελεί προϋπόθεση για να εκδοθεί στη συνέχεια η επικουρική, είτε έχουν χρόνους από διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση που δεν έχουν βρεθεί ή δεν έχουν συνυπολογιστεί στο σύνολο της ασφάλισης.

Για τις υπόλοιπες 35.293 εκκρεμείς επικουρικές έχουν βγει οι αποφάσεις κύριας σύνταξης, αλλά παρά ταύτα οι συνταξιούχοι δεν έχουν καταφέρει να πληρωθούν ακόμη την επικουρική τους σύνταξη.

Ο ρυθμός απονομής των επικουρικών είναι περίπου 1.000 αποφάσεις το μήνα, ενώ στις κύριες ο ρυθμός έκδοσης είναι έως και 2.000.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται παράλληλα τη ρύθμιση για την λήψη επικουρικής σύνταξης με εξαγορά πλασματικών ετών θα είναι αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν για την λήψη κύριας σύνταξης.

Θα προβλέπεται ότι εάν κάποιος ασφαλισμένος δεν είχε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, πλέον θα έχει την ευκαιρία να εξαγοράσει πλασματικά έτη για την συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών με βάση της διατάξεις του νόμου 5078/2023.

Εκτιμάται ότι αφορά έως και 25.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη για να εξασφαλίσουν επικουρική σύνταξη.

Η επικουρική ασφάλιση αφορά μισθωτούς εργαζόμενους με συνέπεια χιλιάδες συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες που στο παρελθόν είχαν και μισθωτή εργασία να μην μπορούν να λάβουν την επικουρική τους σύνταξη, εάν δεν έχουν συμπληρώσει σε μισθωτή εργασία τις ελάχιστες 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης ή δεν έχουν καταβληθεί ορθά στον επικουρικό φορέα οι προβλεπόμενες εισφορές. Συνέπεια αυτού είναι ο ασφαλισμένος να μην μπορεί να λάβει την επικουρική σύνταξη λόγω μη συμπλήρωσης των κατώτατων προϋποθέσεων.

Οι προϋποθέσεις για την λήψη επικουρικής σύνταξης είναι:
-Η συμπλήρωση 3.600 ημερών πραγματικής ασφάλισης στον επικουρικό φορέα

-Η εξαγορά με κόστος 6% επί των τελευταίων αποδοχών του ασφαλισμένου και ελάχιστες αποδοχές στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Η εξαγορά πλασματικών ετών στην επικουρική ασφάλιση συμφέρει τους ασφαλισμένους που έχουν καλές συντάξιμες αποδοχές με βάση τις εισφορές που είχαν πληρώσει στον επικουρικό φορέα. Κι αυτό γιατί εάν οι συντάξιμες αποδοχές είναι πολύ χαμηλές τότε δεν συμφέρει η εξαγορά, αφού η απόσβεση γίνεται σε βάθος χρόνου και η επικουρική σύνταξη είναι πολύ χαμηλή.

Η εξαγορά πλασματικών ετών ή όχι είναι απόλυτα συνυφασμένη από το ποσό της επικουρικής σύνταξης που πρόκειται να λάβει ο συνταξιούχος, καθώς χαμηλό ποσό σύνταξης κάνει και την εξαγορά ασύμφορη.

Οι σχετικές αιτήσεις εξαγορών ή αναγνώρισης πλασματικών χρόνων με σκοπό τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μπορούν να υποβληθούν σε οποιοδήποτε σημείο χρονικά είτε άμεσα είτε με την αίτηση συνταξιοδότησης ανεξάρτητα από το έτος με τις διατάξεις του οποίου επιθυμεί ο ασφαλισμένος να θεμελιώσει δικαίωμα.

 

Πηγή:dnews