Μετά από έντονες διαβουλεύσεις τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται ότι η επιδότηση που θα χορηγηθεί στα τιμολόγια του Αυγούστου θα είναι μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς η πτώση στις τιμές της χονδρικής αγοράς ρεύματος περιόρισε τις πιέσεις.

Το μέσο τιμολόγιο αγοράς για τον Αύγουστο αναμένεται να παραμείνει κοντά στα επίπεδα των 15-16 λεπτών ανά κιλοβατώρα, παρόμοια με αυτά του Ιουλίου, χωρίς την ανάγκη για μεγάλες επιδοτήσεις.

Χωρίς την παρέμβαση των παρόχων, η τιμή θα μπορούσε να φτάσει τα 27 λεπτά, καθιστώντας αναγκαίες μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο φόρος που θα επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς για την κάλυψη των επιδοτήσεων θα είναι μικρότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, με τα τελικά ποσά να κυμαίνονται μεταξύ 20-30 εκατ. ευρώ, και όχι 100 εκατ. που είχαν αρχικά συζητηθεί.

Ένας απροσδόκητος σύμμαχος στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών αναδείχθηκε η Protergia, ο μεγαλύτερος ιδιώτης πάροχος ενέργειας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τις τιμές της στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο. Αυτή η κίνηση υποχρεώνει τους άλλους παρόχους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, μειώνοντας την ανάγκη για επιδοτήσεις.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με επικεφαλής τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, χαιρέτισε την κίνηση της Protergia, η οποία θέτει ένα άτυπο ταβάνι στις τιμές, εξασφαλίζοντας ότι οι καταναλωτές δεν θα αντιμετωπίσουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις.

Αν και παραμένει άγνωστο τι θα πράξει η ΔΕΗ, η απόφαση της Protergia αποτελεί σημαντική εξέλιξη που ενισχύει τη σταθερότητα στην αγορά ενέργειας.

Παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τα επαγγελματικά τιμολόγια, που δεν περιλαμβάνονται στις επιδοτήσεις, με ενδεχόμενη ανακοίνωση στο μέλλον. Ωστόσο, η αγορά ρεύματος δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα τιμών για τις επιχειρήσεις.

 

 

Πηγή:dnews