Μετατρέποντας ουσιαστικά την ποινή που τους επέβαλλε η δικαιοσύνη σε κάτι πιο ωφέλιμο για τους ίδιους αλλά και την κοινωνία, άνδρες και γυναίκες κατάδικοι με μικρές ποινές, π.χ. για χρέη, θα επιτελούν κοινωφελή εργασία σε διάφορους τομείς και υπηρεσίες στον Δήμο Κατερίνης.

«Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος μας συμμετέχει στους φορείς παροχής κοινωφελούς εργασίας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στην κοινωνική μέριμνα, προκειμένου κάποιοι συμπολίτες μας να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία», τόνισε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Δημαρχείο με τον Υπεύθυνο της Υπηρεσίας Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής Κατερίνης, Λάζαρο Μπίσμπα, παρουσία του Αν. Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και Υποστήριξης Αιρετών Οργάνων, Δ. Κατερίνης, Θωμά Γιαννώτα.

Όπως τόνισε ο κος Ντούμος, «ο συγκεκριμένος τρόπος έκτισης ποινών θεωρείται ιδανικός για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας μεσαίας κλίμακας, καθώς εξυπηρετεί κοινωνικούς, πολιτιστικούς και επιστημονικούς σκοπούς».

Για σημαντικό εκσυγχρονιστικό παράγοντα του δικαιϊκού  μας συστήματος έκανε λόγο, αναφερόμενος στην κοινωφελή εργασία για κατάδικους με μικρές ποινές, ο κος Μπίσμπας, ο οποίος διευκρίνισε, ότι παράλληλα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, ο εκάστοτε κατάδικος παρακολουθείται από κοινωνικό λειτουργό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ακολουθεί τις υποχρεώσεις που του επιβάλλει η νομοθεσία. Σημαντική παράμετρος είναι και το γεγονός ότι κατάδικοι με μικρές ποινές που κατάγονται από τον τόπο μας δεν θα χρειάζεται να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, καθώς θα επιτελούν την κοινωφελή εργασία στην Κατερίνη.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη για τον Δήμο Κατερίνης βασίζεται σε κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης και προβλέπει την κατάρτιση πίνακα με τις υπηρεσίες του Κράτους, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα μη κερδοσκοπικά κοινωφελή Ν.Π.Ι.Δ. που έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν κατάδικους για να παράσχουν κοινωφελή εργασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.