Η θέση του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΠΟ ενόψει της ψηφισης την Δευτέρα 29/7/2024 του νόμου για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Ο Ψυχιατρικός Τομέας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, ενός νοσοκομείου που αποτέλεσε παράδειγμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και το πρώτο άσυλο που έκλεισε και μετασχηματίστηκε σε πρότυπο δίκτυο ψυχιατρικών δομών και μιας κλινικής οξέων περιστατικών.

Το δίκτυο του πρώην Ψ.Ν.Π.Ο αναπτύσσεται μέχρι σήμερα ως εξής: Ψυχιατρικό Τμήμα (26 κλινών), Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Κινητή Μονάδα/Μονάδα Κατ’ Οίκον Φροντίδας, 3 Κέντρα Ημέρας, 2 Οικοτροφεία, 7 Ξενώνες και 5 Προστατευμένα Διαμερίσματα.

Από τα 300 άτομα προσωπικού που υπηρετούσαν στο δίκτυο το 2004, σήμερα υπηρετούν 161 (μείωση 46%) εκ των οποίων τα 115 αποτελούν το νοσηλευτικό προσωπικό.

Η συρρίκνωση του δικτύου είχε ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργια του καθώς μειώθηκε το προσωπικό και αυξήθηκαν οι ανάγκες για παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Η ένταξη ενός υψηλής εξειδίκευσης νοσοκομείου σε ένα γενικό νοσοκομείο το 2011 αύξησε τα προβλήματα. Η μη ισότιμη συνένωση 2 διαφορετικής φιλοσοφίας νοσοκομείων δημιούργησε μια κατάσταση ανισότητας και δυσλειτουργιας του νέου ψυχιατρικου Τομέα του Γ.Ν.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

Σήμερα ο Τομέας (δομές και ψυχιατρική κλινική) λειτουργεί χάρη στις μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από το Γενικό Νοσοκομείο σε ποσοστό που αγγίζει το 30%. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και υποσχέσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για τη διάσωση του δικτύου που σταδιακά χανόταν από την έλλειψη ενδιαφέροντος των εκάστοτε διοικήσεων του νοσοκομείου για τον Ψυχιατρικό Τομέα, η κατάσταση παραμένει δυσάρεστα αμετάβλητη. Οι προτάσεις του επιστημονικού προσωπικού του Τομέα και του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ για τη μετατροπή του δικτύου σε αυτόνομη μονάδα ψυχικής υγείας προκειμένου να επιτευχθεί η αναζωογόνηση του έργου του έπεφταν στο κενό. Σήμερα, ενόψει της σχεδιαζόμενης ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, βρισκόμαστε στη κόψη το ξυραφιού ή θα εξελιχθουμε προς το καλύτερο ή θα εξαφανιστουμε.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1. Το δίκτυο ψυχικής υγείας στην Πιερία με την ένταξη του στο δίκτυο της 3ης ΥΠΕ να μην χάσει την οντότητα του αλλά να παραμείνει ως μερικώς αυτοδιοικουμενο με την θέσπιση αντιστοιχων τομέων στις διευθύνσεις ιατρική – νοσηλευτική-διοικητική-τεχνική.

2. Να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό όλων των σχετικών ειδικοτήτων ώστε να καλύπτει πλήρως τις λειτουργικές απαιτήσεις του δικτύου σε υψηλό επίπεδο.

3. Να περιγραφεί με πληρότητα και να καθοριστεί με σαφήνεια το οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο του νέου φορέα ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι να επιλέξουν με ασφάλεια την παραμονή στο νοσοκομείο ή την ένταξη στο νέο φορέα.

 

(Δελτίο τύπου)