ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΝΤΕΣ

Με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια πανηγύρισε σήμερα το παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στον Κολινδρό. Οι ιερές ακολουθίες ξεκίνησαν την παραμονή της εορτής με τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Αρτοκλασία, τις οποίες τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Αράπης και ο  π. Παναγιώτη Τιμαμόπουλος, εφημέριος της ενορίας Αγίου Γεωργίου Κολινδρού.

Την Κυριακή το πρωί, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον αρχιμανδρίτη π. Παύλο Ντούρο και τον π. Παναγιώτη. Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, διαβάστηκε η ευχή στα μήλα, τα οποία στη συνέχεια διανεμήθηκαν στους πιστούς, σύμφωνα με την παράδοση που συνδέεται με την Αγία Ειρήνη.

Η παρουσία των πιστών και η αφοσίωση στην προσευχή δημιούργησαν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, αναδεικνύοντας το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα που χαρακτηρίζει την τοπική κοινωνία.

Οι δύο αρχιμανδρίτες της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, λάμπρυναν με την παρουσία τους την πανήγυρη του μοναστηριού και αναφέρθηκαν στα κηρύγματά τους στον βίο της Αγίας Ειρήνης. Η Αγία Ειρήνη έζησε την περίοδο του Βυζαντίου και υπήρξε ηγουμένη της Μονής Χρυσοβαλάντου στην Κωνσταντινούπολη, όπου ξεχώρισε για την αρετή και τα θαύματά της.

Λίγα λόγια για το Μοναστήρι

Η Ιερά Μονή Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στον Κολινδρό είναι μία σχετικά νέα μονή, η οποία φροντίζεται με αγάπη και αφοσίωση από τη γερόντισσά Σιλουανή.

Ο Ναός της Αγίας Άννας αποτελούσε εξωκλήσι του ενοριακού ναού Αγίου Γεωργίου Κολινδρού. Δυστυχώς στο πέρασμα των χρόνων και συγκεκριμένα μετά την κατοχή του 1940, το εξωκλήσι καταστράφηκε ολοσχερώς και μαζί του όλα τα ιερά σκεύη, τα οποία είχαν αφιερώσει ευσεβείς χριστιανοί στη χάρη της αγίας Άννας. Το 1966 πάνω στα θεμέλια του παλαιοτέρου βυζαντινού ναού κτίστηκε ο νέος ναός. Στο σημερινό μοναστηριακό συγκρότημα ο προσκυνητής μπορεί να προσκυνήσει και στο δεύτερο ναό της αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της μονής, η πανήγυρη προσέλκυσε πλήθος πιστών από τον Κολινδρό, το Αιγίνιο και άλλα χωριά της περιοχής, οι οποίοι ήρθαν να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας Ειρήνης και να συμμετάσχουν στις λατρευτικές  εκδηλώσεις.