Η διάρκεια της ημέρας και ο προσανατολισμός του πλανήτη μας αλλάζουν, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να επηρεάζει την περιστροφή της Γης, επισημαίνει μια νέα έρευνα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αλλαγές αυτές όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, θα είναι ανεπαίσθητες για εμάς στην αρχή, αλλά θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, όπως να μας αναγκάσουν να εισάγουμε αρνητικά δευτερόλεπτα, να επηρεάσουν τα διαστημικά ταξίδια και να αλλοιώσουν τον εσωτερικό πυρήνα του πλανήτη μας, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Μια ημέρα στη Γη διαρκεί περίπου 86.400 δευτερόλεπτα. Όμως ο ακριβής χρόνος που χρειάζεται ο πλανήτη μας για να ολοκληρώσει μια περιστροφή, αλλάζει κατά ελάχιστα κλάσματα δευτερολέπτων κάθε χρόνο, λόγω διαφόρων παραγόντων. όπως οι κινήσεις των τεκτονικών πλακών, οι αλλαγές στην περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα και η βαρυτική έλξη από το φεγγάρι.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να μεταβάλει τη διάρκεια των ημερών μας και οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν πόσο αυτό θα επηρεάσει την περιστροφή του πλανήτη μας τα επόμενα χρόνια.

Οι πάγοι λιώνουν στις πολικές περιοχές, με το νερό αυτό να συσσωρεύεται κοντά στον ισημερινό, κάνοντας τον πλανήτη να διογκώνεται στη μέση. Αυτό με τη σειρά του επιβραδύνει την περιστροφή του πλανήτη.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα προηγμένο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που συνδυάζει δεδομένα του πραγματικού κόσμου με τους νόμους της φυσικής για να προβλέψουν πώς θα αλλάξει η περιστροφή του πλανήτη με την πάροδο του χρόνου.

Μεγαλύτερες ημέρες θα σημάνουν την ανάγκη εισαγωγής αρνητικών δευτερολέπτων, δηλαδή θα χάσουμε ένα δευτερόλεπτο από κάποιες μελλοντικές ημέρες για να προσαρμοστούμε στις ημέρες που μεγαλώνουν.

Οι επιστήμονες αναφέρουν κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να συμβεί ήδη από το 2029.

 

 

Πηγή:techmaniacs