Ένα ερωτηματολόγιο υπόσχεται να σώσει ζωές ανιχνεύοντας έγκαιρα

Ένα νέο ερωτηματολόγιο υπόσχεται να σώσει ζωές ανιχνεύοντας έγκαιρα τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Ερευνητές από τη Σουηδία ανέπτυξαν ένα 5λεπτο τεστ που έχει την ίδια ακρίβεια με αιματολογικές εξετάσεις και μετρήσεις πίεσης στο να ανιχνεύει την πιθανότητα ύπαρξης λιπαρών εναποθέσεων στις αρτηρίες.

Ο κλινικός φυσιολόγος Göran Bergström από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg αναφέρει ότι πολλές φορές τα εμφράγματα εμφανίζονται απροειδοποίητα, ακόμα και σε φαινομενικά υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αθηροσκλήρωση.

Το εργαλείο αυτό αποτελείται από 14 ερωτήσεις που καλύπτουν ηλικία, φύλο, βάρος, κατάσταση διαβήτη, πίεση αίματος, επίπεδα λιπιδίων, οικογενειακό ιστορικό, και συνήθειες καπνίσματος.

Στο πλαίσιο της μελέτης SCAPIS (Swedish Cardiopulmonary BioImage Study), πάνω από 25.000 άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών απάντησαν σε αυτό το ερωτηματολόγιο.

Οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα αξονικών τομογραφιών που αποκαλύπτουν σημάδια λιπαρών εναποθέσεων στις αρτηρίες, συνδέοντας έτσι τις αυτοαναφερόμενες απαντήσεις με τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου με ένα κλινικό εργαλείο που χρησιμοποιεί 23 παράγοντες, η ομάδα διαπίστωσε ότι το ερωτηματολόγιο ανιχνεύει αποτελεσματικά το 64.6% των ατόμων με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σε σύγκριση με το 67.3% του κλινικού εργαλείου.

Στόχος είναι να επεκταθεί η χρήση αυτού του εργαλείου σε περισσότερες χώρες, ώστε να διαπιστωθεί αν τα αποτελέσματα είναι τα ίδια.

Το ερωτηματολόγιο δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στον γιατρό, αλλά βοηθά να εντοπιστούν άτομα που χρειάζονται περαιτέρω εξέταση.

 

 

 

Πηγή:techmaniacs.gr