Το Κινεζικό διαστημικό σκάφος που, βρήκε ίχνη νερού στο έδαφος της Σελήνης, με την χώρα να συνεχίζει να προσπαθεί να προχωρήσει το φιλόδοξο διαστημικό της πρόγραμμα.

Το Chang’e-5 rover είχε ολοκληρώσει την αποστολή του το 2020, φέρνοντας στη Γη δείγματα βράχου και χώματος.

Τα σεληνιακά δείγματα αποκάλυψαν την παρουσία νερού, αναφέρουν οι ερευνητές σε επιστημονική δημοσίευση μόλις την προηγούμενη δευτέρα στο nature Astronomy.

Ένας ανιχνευτής υπερύθρων της NASA επιβεβαίωσε ήδη από το 2020 την ύπαρξη νερού στο στη Σελήνη, ενώ οι επιστήμονες βρήκαν ίχνη νερού σε πρόσφατες αναλύσεις δειγμάτων που χρονολογούνται από τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Αλλά τα δείγματα του Chang’e-5 προέρχονται από πολύ υψηλότερο γεωγραφικό πλάτος, παρέχοντας νέα στοιχεία για το ποια μορφή έχει το νερό στην επιφάνεια του φεγγαριού. Πιο συγκεκριμένα, τα δείγματα αποκαλύπτουν ότι τα μόρια του νερού μπορούν να παραμείνουν στις ηλιόλουστες περιοχές του φεγγαριού με τη μορφή ενυδατωμένων αλάτων, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η Κίνα έχει διοχετεύσει τεράστιους πόρους στο διαστημικό της πρόγραμμα την τελευταία δεκαετία, στοχεύοντας σε φιλόδοξα εγχειρήματα σε μια προσπάθεια να φτάσει τις παραδοσιακές διαστημικές δυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

 

 

Πηγή:techmaniacs