Για τις βλάβες που παρουσιάζει ένα αυτοκίνητο, δεν ευθύνεται αποκλειστικά το ίδιο, αλλά πολλές φορές παίζει ρόλο και ο ιδιοκτήτης του.

Η αυξημένη κατανάλωση λιπαντικού από τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας είναι ένα πρόβλημα που αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή του και θα κληθεί ο ιδιοκτήτης του να αντιμετωπίσει. Συνήθως, αυτό συμβαίνει σε έναν γερασμένο κινητήρα, αλλά συχνά εμφανίζεται και σε πιο νέα ηλικιακά αυτοκίνητα.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό είναι διαφορετικοί και αναντίλεκτα, ο οδηγός παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Ποιες είναι όμως οι κύριες αιτίες που ο κινητήρας του αυτοκινήτου μας παρουσιάζει αυξημένη κατανάλωση λαδιού και ποια τα λάθη που κάνουν οι οδηγοί;

Λάθος λιπαντικό

Ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια που επηρεάζουν την κατανάλωση λαδιού είναι η λάθος προδιαγραφές του. Ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου αναφέρει στο εγχειρίδιο χρήσης τους προτεινόμενους τύπου λαδιού και το ιξώδες του, για κάθε μοντέλο που παράγει.

Η χρήση λαδιού με λάθος ιξώδες (για παράδειγμα, πολύ λεπτό ή πολύ παχύ) μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματική λίπανση του κινητήρα, υπερβολική κατανάλωση λαδιού και αυξημένη φθορά στα μηχανικά μέρη. Το λιπαντικό κακής ποιότητας μπορεί να οδηγήσει σε επικαθήσεις, βουλωμένα κανάλια λίπανσης και κακή απόδοση του κινητήρα.

Καθυστέρηση στην περιοδική συντήρηση

Η μη τήρηση της περιοδικότητας της συντήρησης αποτελεί τον σίγουρο δρόμο για να δείτε τα έξοδα του αυτοκινήτου να ανεβαίνουν.

Ένα βρώμικο φίλτρο, για παράδειγμα, δεν μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά το λιπαντικό, γεγονός που οδηγεί στον σχηματισμό επικαθίσεων, στη φραγή των καναλιών κυκλοφορίας του λαδιού και τελικά σε αυξημένη κατανάλωσή του. Με το καιρό, το λιπαντικό χάνει τις ιδιότητές του, γίνεται πιο παχύρρευστο και δεν λιπαίνει σωστά τα μηχανικά μέρη. Όπως είναι λογικό, αυτό αυξάνει την φθορά του κινητήρα.

Επιθετικό στιλ οδήγησης

Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι ο κινητήρας του αυτοκινήτου λειτουργεί σε ακραίες συνθήκες, ειδικά όταν οδηγείτε επιθετικά.

Οι απότομες επιταχύνσεις και η πολύωρη κίνηση με υψηλή ταχύτητα, αυξάνει το φορτίο στον κινητήρα, γεγονός που οδηγεί σε επιτάχυνση της φθοράς του.

Επιπλέον, η μεταφορά βαρέων φορτίων ή η ρυμούλκηση ενός τρέιλερ αυξάνει επίσης την «πίεση» στον κινητήρα, γεγονός που ανεβάζει και την κατανάλωση λιπαντικού.

Ακόμα, η οδήγηση σε δύσκολα τερέν, εκτός δρόμου κυρίως, αυξάνει τους κραδασμούς που φτάνουν στον κινητήρα, οι οποίοι με την σειρά τους προκαλούν επίσης καύση του λιπαντικού.

Λάθος χρήση αυτοκινήτου

Η ακατάλληλη χρήση του αυτοκινήτου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αξιοπιστία του. Οι ειδικοί αναφέρουν επανειλημμένως ότι η απότομη πίεση σε ένα μοτέρ που δεν έχει έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο μέλλον. Για αυτό, θα πρέπει να αφήσετε τον κινητήρα να ανεβάσει λίγο θερμοκρασία πριν αρχίσετε τις διαδρομές σας.

Επίσης, δεν συνίσταται να σβήνετε τον κινητήρα αμέσως μετά από μία διαδρομή που έχετε πραγματοποιήσει. Θα πρέπει να τον αφήσετε για ένα με δύο λεπτά να δουλέψει στο ρελαντί για να μπορέσει το λιπαντικό να ρίξει την θερμοκρασία του.

Κακή επισκευή κινητήρα

Μία πρόχειρη επισκευή ή η χρήση αναλώσιμων χαμηλής ποιότητας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης λαδιού. Η λανθασμένη τοποθέτηση ορισμένων ανταλλακτικών ή ακόμα και η χαμηλή τους ποιότητα, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη φθορά του κινητήρα, με αποτέλεσμα να «τσιμπάει» λάδι.

 

 

Πηγή:carandmotor