Μάθετε γιατί ο κλιματισμός του αυτοκινήτου σας δεν λειτουργεί σωστά και δείτε πως μπορείτε να δροσιστείτε ξανά!

Ο κλιματισμός του αυτοκινήτου γίνεται ο καλύτερος φίλος των κατόχων του, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα. Είναι η εποχή που οι περισσότεροι “τρέχουν” στα συνεργεία για να διορθώσουν τυχόν προβλήματα που ανακαλύπτουν, τα οποία τις περισσότερες φορές μπορεί να οφείλονται στην κακή συντήρηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέσσερις είναι οι συνηθέστεροι λόγοι που ο κλιματισμός δεν δροσίζει όσο πρέπει.

Αν ο αέρας που βγαίνει από το κλιματιστικό σας δεν είναι αρκετά δροσερός, το πιθανότερο είναι να υπάρχει διαρροή στο σύστημα.

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η έλλειψη χρήσης του κλιματισμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό προκαλεί την ξήρανση των λαστιχένιων δακτυλίων που υπάρχουν στο σύστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαρροές όταν ξεκινάτε να το χρησιμοποιείτε ξανά το καλοκαίρι.

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε ένα συνεργείο για να ελέγξουν την πίεση του συστήματος, να εντοπίσουν τυχόν διαρροές και να αντικαταστήσουν ελαττωματικά εξαρτήματα.

Από την άλλη αν ο συμπιεστής δεν ενεργοποιείται όταν πατάτε το κουμπί A/C, το πρόβλημα είναι πιθανότατα ηλεκτρικής ή μηχανικής φύσης.

Στην πρώτη περίπτωση, η επισκευή είναι σχετικά πιο εύκολη και γρήγορη, με το συνεργείο να μπορεί να βρει το πρόβλημα ακόμα και μέσω του κεντρικού υπολογιστή του αυτοκινήτου. Αν το ζήτημα είναι μηχανικό, ο κύριος υπαίτιος είναι συνήθως η σύζευξη μεταξύ του άξονα και της τροχαλίας του συμπιεστή.

Αν τώρα ακούτε θόρυβο από τον συμπιεστή, αυτό μπορεί να οφείλεται σε χαμηλή πίεση στο κύκλωμα A/C ή σε προβλήματα με τη βαλβίδα εκτόνωσης.

Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα ώστε να μην προκαλέσει μεγαλύτερες φθορές.

Αν το κλιματιστικό ανάψει και ο αέρας φαίνεται να βγαίνει από τις οπές, αλλά συνοδεύεται από έναν εμφανή θόρυβο που προέρχεται από το ταμπλό σαν σφύριγμα, οι ειδικοί εντοπίζουν το πρόβλημα πιθανότατα στη λανθασμένη λειτουργία της βαλβίδας εκτόνωσης.

Συνήθως, ένα απλό καθάρισμα της είναι αρκετό, αλλά αν συνεχίζει να επιμένει ο θόρυβος τότε θα πρέπει να την αντικαταστήσετε.

Η πρόληψη για να αποφύγετε προβλήματα με τον κλιματισμό του αυτοκινήτου σας, είναι να τον χρησιμοποιείτε τακτικά, ακόμα και τον χειμώνα, ανοίγοντας τον τουλάχιστον για 30 λεπτά την εβδομάδα.

Επίσης, καθαρίζετε και αντικαθιστάτε το φίλτρο καμπίνας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, ενώ συνιστάται να απολυμαίνετε κάθε χρόνο τους αγωγούς αέρα για να αφαιρέσετε βακτήρια, μούχλα και οσμές.

 

 

Πηγή:carandmotor