Η διάταξη θα κάνει πιο εύκολη τη μεταβίβαση ακινήτων με διαφορές στα τετραγωνικά μέτρα ανάμεσα στην οικοδομική άδεια, στο ΤΑΠ και στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Διορθώσεις για τα λάθος τετραγωνικά σε διαμερίσματα φέρνει με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρουν πάνω από 50.000 μπλοκαρισμένες μεταβιβάσεις ακινήτων. Η ρύθμιση θα έρθει τον Σεπτέμβριο μέσα από το Κτηματολόγιο και θα δίνει τη δυνατότητα διορθόσεων μονομερώς για τα σωστά τετραγωνικά μέτρα.

Η διάταξη αυτή θα κάνει πιο εύκολη τη μεταβίβαση ακινήτων με διαφορές στα τετραγωνικά μέτρα ανάμεσα στην οικοδομική άδεια, στο ΤΑΠ και στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Για μικρές διαφορές θα αρκεί η μονομερής τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Μένει να φανεί πως θα λειτουργήσει στην πράξη.

Το φθινόπωρο, μέσω του νομοσχεδίου που θα φέρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα υπάρχει διάταξη που θα… ξεμπλοκάρει τις συναλλαγές που ήταν στον πάγο λόγω ασυμφωνίας των εμβαδών σε σχέση με τους τίτλους τους.

Θα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προβαίνουν σε μονομερή τροποποίηση των συμβολαίων τους, υπό τον όρο ότι δεν θα θίγονται τα δικαιώματα των υπόλοιπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, στις περισσότερες αυτών των περιπτώσεων περιλαμβάνονται διαμερίσματα σε πολυκατοικίες με ημιυπαίθριο, χρήση κοινόχρηστου χώρου κ.λπ…

Για να λυθεί το ζήτημα και να μπορεί ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει στην έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου (σ.σ. απαραίτητη για μεταβίβαση) θα πρέπει πρώτα να διορθώσει τη διαφορά στα εκατοστά του διαμερίσματος στην οριζόντια ιδιοκτησία.

Για να συμβεί αυτό όμως, μέχρι σήμερα, χρειάζεται την έγγραφη συναίνεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών.

Πρέπει, δηλαδή, αν δεν προκύπτει το γεγονός ότι η διαφοροποίηση στο εμβαδόν μιας ιδιοκτησίας οφείλεται σε προσάρτηση τμήματος του κοινόχρηστου χώρου, η πράξη τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας να υπογραφεί από όλους τους συνιδιοκτήτες του κτιρίου.

 

 

Πηγή:dnews