Φαντάσου να μπορούσες να ελέγξεις το μυαλό ποντικιών με έναν μαγνητικό “διακόπτη”. Αυτό ακριβώς κατάφεραν ερευνητές του IBS στην Κορέα.

Φαντάσου να μπορούσες να ελέγξεις το μυαλό ποντικιών με έναν μαγνητικό “διακόπτη”. Αυτό ακριβώς κατάφεραν οι ερευνητές του Institute for Basic Science (IBS) στην Κορέα. Με τη βοήθεια νανοσωματιδίων και μαγνητικών πεδίων, δημιούργησαν την τεχνολογία Nano-MIND, που σημαίνει Magnetogenetic Interface for NeuroDynamics.

Η Nano-MIND επιτρέπει στους ερευνητές να ενεργοποιούν εξ αποστάσεως συγκεκριμένα νευρικά κυκλώματα, χωρίς τη χρήση ενοχλητικών ηλεκτροδίων και επεμβατικών χειρουργείων. Με άλλα λόγια, μπορούν να ελέγχουν τη συμπεριφορά των πειραματόζωων με έναν απλό μαγνητικό παλμό.

Το μυστικό είναι η ενσωμάτωση ιοντικών καναλιών σε συγκεκριμένα νευρικά κύτταρα μέσω γενετικής μηχανικής. Όταν ενεργοποιείται το μαγνητικό πεδίο, τα νανοσωματίδια στις περιοχές αυτές ενεργοποιούν τα ιοντικά κανάλια, αλλάζοντας τη συμπεριφορά των ζώων.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Αρχικά, τροφή και ανταμοιβή: Με ενεργοποιημένα τα κατάλληλα κυκλώματα, οι ποντικοί είτε έτρωγαν λιγότερο είτε περισσότερο, ανάλογα με το αν οι νευρώνες ήταν διεγερτικοί ή ανασταλτικοί.

Έπειτα, κοινωνική συμπεριφορά: Οι ποντικοί έδειχναν φιλική συμπεριφορά όταν βρίσκονταν σε μαγνητικό πεδίο, κοντά σε νέους ποντικούς.

Τέλος, γονική φροντίδα: Τα θηλυκά ποντίκια φρόντιζαν περισσότερο τα μικρά τους όταν το μαγνητικό πεδίο ενεργοποιούσε τη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.

Η τεχνολογία ελέγχου του εγκεφάλου από απόσταση, είτε ποντικιών, είτε άλλων όντων, μπορεί να φέρει επανάσταση στην κατανόηση των εγκεφαλικών λειτουργιών και να ανοίξει νέους δρόμους για τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών και την ανάπτυξη τεχνητών νευρωνικών δικτύων.

Ίσως μια μέρα, η νανοτεχνολογία αυτή να χρησιμοποιείται και σε ανθρώπους για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων.

 

 

Πηγή:techmaniacs